Izvor: B92, 07.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočili preživeli pripadnici JNA

Beograd -- Ozrenko Todorović, koji je preživeo napad na kolonu JNA prilikom povlačenja iz Tuzle, rekao na suđenju Iliji Jurišiću da je na vojsku pucano tokom celog dana.

"Bilo je napeto i pre polaska kolone. Pucalo se sa okolnih brda, iz pravca bolnice još dok smo tovarili stvari iz kasarne, a na zgradama su bili postavljeni snajperi i mitraljeska gnezda", kazao je Todorović svedočeći pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Begradu.

On je naveo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prva kolona vraćena sa raskrsnice takozvane Brčanske Malte, gde je kolona JNA napadnuta ali da nije znao zbog čega i da je nakon toga dogovoreno da se krene oko 19 časova.

Todorović, koji je bio pripadnik rezervnog sastava vojske JNA, je istakao da je komandant kasarne naredio vojnicima da okrenu oružje na dole i da ne provociraju kao i da su dobili uveravanja da neće biti problema.

Svedok je rekao da je sa njim u vozilu bio još jedan vojnik koji je prilikom napada poginuo.

"Čuo se jedan pucanj, a zatim je usledila rafalna i pojedinačna paljba. Gađali su i zoljama. Jedan se hvalio sutradan u bolnici da je pogodio", posvedočio je Todorović dodajući da niko od vojnika iz njegovog okruženja nije uzvraćao.

Zatim je, kako je naveo, ranjen u koleno, iskočio iz kamiona pre ulaska u "Brčansku maltu" i sakrio se u obližnju zgradu odakle je kasno noću prebačen u bolnicu na Gradini.

Prema njegovim rečima, najteže su prošli oni koji su u trenutku napada bili u samoj raskrsnici jer su počele eksplozije i vozila su počela da gore.

Zoran Todorović koji je takođe preživeo napad rekao je da je među vojnicima pre polaska kolone zavladala panika jer se pucalo sa različitih strana.

On je kazao da je prilikom napada ranjen i da je prebačen u bolnicu na Gradini a odatle u zatvor nakon čega je 15. jula u četvrtom pokušaju razmenjen.

Svedok je naveo da je u napadu na vojnu kolonu na licu mesta poginuo njegov brat koji je bio sa njim u kamionu.

"Moj brat je prebačen na Vojno medicinsku akademiju u Beogradu, a pošto kod sebe nije imao dokumenta sahranjen je na beogradskom groblju Lešće kao NN lice. Posle je izvršena ekshumacija", rekao je svedok.

Na današnjem suđenju svedočio je i lekar bolnice na Gradini, načelnik hirurgije Božidar Radević, prema čijem je sećanju nakon napada na kolonu JNA u bolnicu primljeno 37 vojnika, među kojima je bilo i teško ranjenih.

Optuženi Ilija Jurišić tereti se za upotrebu nedozvoljenih sredstva prilikom povlačenja kolone JNA.

Optužen je da je kao član Operativnog štaba Javne bezbednosti u Tuzli izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu, kada su poginula najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Jurišić je odbacio krivicu na početku suđenja 22. februara ove godine navodeći da je preneo naredbu svog pretpostavljenog Mehe Bajrića koja je glasila: na vatru odgovori vatrom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.