Slovačka podržava Srbiju

Izvor: S media, 21.Sep.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka podržava Srbiju

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio posle razgovora sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem, da Slovačka snažno podržava evropske integracije Srbije, kao i liberalizaciju viznog režima.

Cvetković je dodao da je i u razgovoru sa premijerom Slovačke Robertom Ficom dobio potvrdu da zvanična Bratislava smatra da bi trebalo odmrznuti Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom.

Oni su potvrdili da Slovačka neće promeniti svoj stav o Kosovu, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << neće priznati nezavisnost Kosova, objasnio je Cvetković.

Druga tema razgovora sa slovačkim zvaničnicima, rekao je predsednik Vlade Srbije, je privredna saradnja, najavljujući da će on i Fico u toku dana otvoriti Poslovni forum.

Cilj ovog foruma je da se poveća spoljnotrgovinska saradnja, a ja sam postavio ambiciozni cilj da ona u narednih nekoliko godina premaši milijardu evra, rekao Cvetković.

Premijer je istakao da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da daje pun doprinos unapređenju položaja slovačke manjine, čije prisustvo u Srbiji dodatno doprinosi bliskosti dve države.



Premijer Cvetković pozvao je slovačke investitore da nastupe na srpskom tržištu kroz privatizaciju, grinfild invesiticije ili učešće na javnim konkursima, i obećao im maksimalnu podršku vlada dveju država.


Cvetković je, otvarajući u Bratislavi Poslovni forum Slovačka-Srbija, izjavio da

je Slovačka jedan od značajnih partnera Srbije u prioritetnim oblastima evropskih integracija i privredne saradnje, u kojima dve države beleže konstantan napredak u proteklih osam godina.

U delegaciji Srbije, koju predvodi Cvetković, su ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić i potpredsednica Izvršnog veća AP Vojvodina i predsednica Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjine u Srbiji Ana Tomanova-Makanova.

Srbija i Slovačka potpisale su i Finansijski protokol, na osnovu bilateralnog Sporazuma o razvojnoj saradnji, kojim će biti obezbeđena sredstva za odobrene projekte koji se finansiraju u okviru slovačke razvojne pomoći.



Predsednik Slovačke Ivan Gašparović izjavio tokom susreta sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem, da je za njegovu zemlju Srbija strateški partner na Zapadnom Balkanu, i ponovio stav zvanične Bratislave da Slovačka ne prihvata nezavisnost Kosova.


Slovački predsednik je, kako prenosi agencija TASR, istakao da u potpunosti podržava ulazak novih članica u Evropsku uniju, nakon što one ispune uslove koji su propisani za pristupanje Uniji.

On je ocenio da bi saradnja Slovačke i Srbije trebalo da bude više usmerena na ekonomska pitanja, s obzirom na to da se Bratislava danas nalazi na sedamnaestom mestu na listi investitora u Srbiji.

Slovačka, rekao je takodje Gašparovič, podržava ulazak Beograda u Svetsku trgovinsku organizaciju, ističući da bi to doprinelo unapredjenju bilateralne saradnje.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.