Izvor: B92, 11.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sledi očekivani korak oko Haga"

Ljubljana -- Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin kaže da sledi "očekivani korak" Srbije u saradnji s Haškim tribunalom.

Na konferenciji za novinare u Ljubljani, Kacin je, nakon posete Srbiji, kazao da je haška tužiteljka, Karla Del Ponte, prilikom poslednje posete Beogradu preuzela veliki broj kvalitetnih dokumenata, koji joj omogućavaju nastavak priprema za suđenja, ocenivši da je izručenje generala Tolimira prvi i neočekivani korak od strane Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Taj će korak biti praćen drugim, očekivanim korakom, koji će biti dokaz pune saradnje Srbije sa sudom u Hagu. Kacin je dodao i da su u Beogradu predstavljena i nova otkrića, o kojima on nije ovlašćen da govori.

"Srpski javni tužilac nas je upoznao sa svojim novim otkrićima, o kojima će prvo biti upoznata srpska javnost. Reć je o teškim stvarima, koje srpska javnost još ne zna, ali je neophodno da sa njima bude upoznata, kako bi jednom došao kraj svim dvojnim merilima", rekao je Kacin u Ljubljani.

Izveštaj u novembru

Na konferenciji za novinare Kacin je takođe kazao da bi Evropski parlament konačni tekst o napretku Srbije mogao da usvoji već u novembru. Kacin se u Srbiji sreo sa vodećim političarima i pripremio prelazni tekst izveštaja o napretku Srbije.

On će taj tekst predstaviti članovima Odbora za Spoljnu politiku EU krajem juna. Očekuje se da će taj odbor dodati amandmane Kacinovom izveštaju, a o kompletnom tekstu izveštaja Odbor će ponovo glasati u septembru.

"Ako sve bude išlo srećno, očekujemo da bi na jesen moglo da dođe, ne samo do zaključivanja pregovora o stabilizaciji i asocijaciji, već i do njihovog potpisivanja", rekao je Kacin i dodao da će Srbija o svojoj budućnosti odlučivati konkretnim činjenjima, kao i da je na putu ka EU čeka još puno posla.

Kosovo i Srbija - dva entiteta

Na pitanje novinara, koliko su tačne spekulacije da je ulazak Srbije u EU, vezan za njen pristanak na nezavisnost Kosova, Kacin je odgovorio: "Koliko znam, Vlada Srbije nije usvojila Ahtisarijev predlog, a pregovori sa EU će početi i bez toga", dodavši i da je on izvestilac za Srbiju, a ne za Kosovo.

"Kada je reč o Kosovu, o tome smo već raspravljali i usvojili izveštaj, iz koga proizilazi da Kosovo treba da dobije kontrolisanu nezavisnost ", izjavio je evropski izvestilac, Kacin.

Svoj stav o pitanju Srbije i Kosova, Kacin je izneo, rekavši da su Srbija i Kosovo dva odvojena entiteta, dva suseda. "U tom kontekstu je sigurno da je poboljšanje odnosa između Srbije i Kosova jedan od mehanizama, koji omogućava veću stabilnost Zapadnog Balkana i omogućava, svakom od ta dva entiteta, brže napredovanje ka EU", izjavio je Kacin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.