Skriveni dragulji 12. Noći muzeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2015, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skriveni dragulji 12. Noći muzeja

Ovogodišnja, 12. Noć muzeja u Beogradu doneće na desetine zanimljvih sadržaja na više od 60 lokacija u celom gradu koje posetioci 16. maja mogu da vide od 17 časova do jedan sat iza ponoći.

Tokom 12. Noći muzeja stanovnike i posetioce prestonice dočekaće više od 120 sadržaja, među kojima su i brojni lokacije, skriveni dragulji manifestacije, koji bi trebalo da se nađu na svakoj mapi ljubitelja muzeja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kulture, saopštili su organizatori.

Fakultet likovnih umetnosti u senjačkom parku izložiće neverovatnu kolekciju skulptura, najpreciznijih replika vrhunskih vajarskih dela skulptora poput Mikelanđela ili Rodena. Proizvedene u Francuskoj i Italiji krajem 19. veka, ove skulpture su Beograd dospele tridesetih godina prošlog veka kao deo privatne porodične kolekcije.

Premijerno u Noći muzeja biće organizovani obilasci jevrejskog sefardskog groblja. Postavka "Bet olam - kuća večnosti“" od 20 časova do ponoći upoznaće posetioce ove autentične lokacije sa nekim od velikih tajni jevrejske tradicije, sa običajima i životnim navikama sefardskih Jevreja.

A kako Tanjug javlja, i čuvena zgrada Telegrafske agencije nove Jugoslavije, koja potiče iz 1937. godine, otvoriće premijerno u ovoj Noći muzeja svoja vrata. Kroz sudar novinarstva i arhitekture, ljudskih storija i onih priča pohranjenih u zidinama ovog zdanja posetioci će moći da provere kako je nekada izgledala najužurbanija jugoslovenska redakcija, a kako se danas vesti šalju u celu Srbiju, region i svet.

Maj je kroz srpsku istoriju obeležen brojnim dramatičnim događajima. Na izložbi pod nazivom "Kobni maj"“ u Muzeju lekarskog društva Srbije biće izloženi meci koji su davnih proleća pogodili kneza Mihaila, a skoro pola veka kasnije preusmerili su tokove srpske istorije kada su prekratili život kralju Aleksandru i kraljici Dragi.

Muzej Narodnog pozorišta organizuje izložbu o kompozitoru Davorinu Jenku koji je za nacionalni teatar decenijama pisao scensku muziku, a danas ga najveći broj ljudi zna kao autora himne "Bože pravde“.

U Kolarčevoj zadužbini laboratorija za akustiku Elektronskog fakulteta dešifrovaće sa znatiželjnima sve muzičke šifre i tajne a Kolarac je i nezaobilazna tačka posebne rute "Koracima Ive Andrića“ koja će poštovaoce našeg Nobelovca voditi kroz njegove omiljene gradske kutke.

U Noći muzeja najmlađi posetioci Galerije Singidunum uz svoje pratioce moći će da zavire u fantastični svet lutkarstva i sami postanu mali stvaraoci a u Ustanovi kulture Parobrod ljubiteljima fotografija predstaviće se velikom izložbom i FotoMuzej, čiji su članovi spremni da sve koji to žele nauče kako da sami razvijaju fotografije.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu posetioce Noći muzeja očekuju originali i kopije dokumenata iz 19. veka, prva knjiga iz oblasti meteorologije.

U Muzeju vazduhoplovstva biće predstavljena dva hrabra pilota kroz čije će lične predmete, uniforme, dokumenta i priče posetioci moći da se podsete dana prvih napada na Jugoslaviju. Biće izloženo i sedam jedrilica, koje uz dopunjenu stalnu postavku muzeja svedoče o nastanku jedriličarstva kod nas.

Železnički muzej proslaviće svoj 65. rođendan u Noći muzeja predstavljanjem železničkih stanica glavnih gradova bivših jugoslovenskih republika.Muzej JKP GSP Beograd povešće na putovanje nekoliko decenija unazad, kroz beogradske tramvaje, autobuse i trolejbuse, neka od prevoznih sredstava u koje će posetioci moći da uđu i osete čari gradskog prevoza uz miris vanilica i istorije.

Medija centar Odbrana za Noć muzeja pripremio je likovni vodič kroz jedan od značajnijih umetničkih pravaca 20. veka, socijalistički realizam kroz dela iz bogate kolekcije Fondacije Vujučić, dok će u Maloj galeriji biti ispričane upravo male priče iz Velikog rata.

Kalemegdanska tvrđava će u svojim kazamatima razotkriti mračan deo evropske prošlosti i ljudske kreativnosti kroz izložbu srednjovekovnih sprava za mučenje koje su se u 16. i 17. veku koristile za kažnjavanje onih koji prelaze na drugu stranu zakona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOĆ MUZEJA: Predstava, izložbe, radionice u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Kurir, 13.Maj.2015

U noći 16. maja u galeriji Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici biće organizovan program od 17.30 u okviru kojeg će do jedan čas po ponoći..Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini, s privremenim sedištem u Zvečanu, prvi put ove godine učestvovaće na manifestaciji Noć muzeja, kojom se već godinama...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.