Izvor: Blic, 12.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Crnom Gorom dijalog posle izbora

Sa Crnom Gorom dijalog posle izbora

RIM (Beta) - Italijanski predsednik Karlo Azeljo Čampi istakao je juče da Italija odlučno podržava teritorijalni integritet Jugoslavije smatrajući da je to osnov stabilnosti regiona. Čampi je tokom razgovora sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom, koji se nalazi u jednodnevnoj poseti Italiji i Vatikanu, rekao da Italija pruža punu podršku naporima Koštunice za demokratskim preuređenjem SRJ i izrazio nadu da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izborima 23.decembra biti završen proces tranformacije društva u Srbiji.

Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, Čampi je rekao da je Italija nekada bila najveći jugoslovenski partner i izrazio nadu da će se ti odnosi ponovo uspostaviti.

Takođe je ponudio pomoć italijanske vlade u rekonstrukciji bankarskog sistema, izrazivši spremnost Italije da pruži punu tehničku, materijalnu i stručnu pomoć u tom sektoru. Čampi je izrazio spremnost Italije da pomogne u obnovi, zaštiti i restauraciji manastira, crkava i drugih kulturnih spomenika na Kosovu.

Predsednik SRJ Vojislav Koštunica je kao svoj politički prioritet naglasio ustavno preuređenje SRJ na demokratskim osnovama i rekao da dijalog sa Crnom Gorom može početi odmah nakon izbora. Koštunica je ocenio da je zajednička država u interesu oba naroda uz uvažavanje osobenosti obe federalne jedinice. On je rekao da sa optimizmom gleda na rešenje tog problema, dodajući da su dva naroda duboko povezana.

Predsednik SRJ je sa italijanskim kolegom dosta razgovarao o Kosovu i ocenio da će se mera uspešnosti međunarodne zajednice na Kosovu očitovati u povratku i bezbednosti nealbanskog stanovništva u toj pokrajini. Dvojica predsednika su takođe razgovarali o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala i obostrano ocenili da kriminal može da bude ozbiljna prepreka za stabilnost regiona.

Italijanski predsednik je rekao da će uoči božićnih praznika doći na Kosovo u posetu italijanskoj jedinici, a šef jugoslovenske države ga je pozvao da poseti i Beograd.

Koštunica se sastao sa premijerom Đulijanom Amatom i predsednikom parlamenta Lučijanom Violanteom. Popodne, predsednik SRJ ide u Vatikan, gde Sinoć je koštunicu primio i papa Jovan Pavle drugi.

Planirano je da šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović sa italijanskim kolegom Lambertom Dinijem potpiše više bilateralnih sporazuma.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.