Rekonstrukcija: Sutra o amandmanima

Izvor: B92, 09.Mar.2011, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija: Sutra o amandmanima

Beograd -- Skupština Srbije završila načelnu raspravu o zakonima o vladi i ministarstvima. Sednica će biti nastavljena sutra u 14 časova, raspravom o amandmanima.

Donošenje tih zakona preduslov je za završetak rekonstrukcije Vlade.

Rasprava o rekonstruisanoj vladi započela je u utorak po podne, a obeležile su je nesuglasice vladajuće koalicije i opozicije o opravdanosti rekonstrukcije Vlade.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je umesto premijera obrazlagao predloge, rekao je da će rekonstruisana vlada imati najmanji broj ministara od Drugog svetskog rata, uz konstataciju da je samo 2004. u vladi bilo 17 ministarstava, koliko bi trebalo da ima i ova rekonstruisana vlada.

Glasanje o ovim zakonima očekuje se u petak. U parlamentu se nadaju da će novi kabintet i smernice rada premijer predstaviti u ponedeljak.

Ne menja se samo Vlada, menjaju se stvari i u parlamentu. Mlađan Dinkić u ovom prvom obraćanju kao narodni poslanik najavio je da će u skupštinu uneti novi i, kako kaže, malo drugačiji način rada.

Dolazak Dinkića u parlament značio je i promenu imena njegovog poslaničkog kluba u Ujedinjeni regioni Srbije. Decentralizacija će biti prioritet i već počinju prikupljanje potpisa za nekoliko zakonskih predloga.

Marković, čijem će ministarstvu u rekonstruisanoj vladi biti pridodat resor ljudskih i manjinskih prava, objasnio je da će donošenje izmena i dopuna Zakona o Vladi omogućiti viši stepen jedinstvenog političkog delovanja Vlade i usaglašeno predstavljanje njene politike i stavova u javnosti.

Podršku rekonstrukciji Vlade najavile su stranke vladajuće većine, čiji su predstavnici naveli da je rekonstrukcija neophodna zbog političke stabilnosti i mobilizacije Vlade, kako bi u poslednjoj godini mandata realizovala zacrtane ciljeve, dok su je kritikovale LDP, SRS, DSS i SNS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.