Razumevanje i solidarnost Srbije i Kipra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2012, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razumevanje i solidarnost Srbije i Kipra

BEOGRAD -

U ambasadi Kipra u Beogradu održan je prijem povodom Dana nezavisnosti te zemlje, na kome je predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da bi žarko želeo da za vreme dok Kipar predsedava Savetom EU, Srbija otpočne pregovore sa Unijom.

"Zaista bih žarko želeo da za vreme dok Kipar predsedava Savetom EU, Srbija otpočne pregovore sa EU kako bismo ojačali veliku bratsku i prijateljsku porodicu koja se zove Evropska unija i u kojoj smo svi veći ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manji prijatelji," rekao je sinoć Nikolić u obraćanju zvanicama na obeležavanju 52. godišnjice nezavisnosti Kipra.

Predsednik Srbije je ispričao da je nedavno, u okviru 67 zasedanja Generalne skupštine UN, prisustvovao koncertu koji je organizovala Republika Kipar i da je kiparski predsednik Dmitris Hristofijas plakao, slušajući pesmu čije reči glase "podelili ste mi zemlju na dva dela i pitaju me koji više volim".

"To je čovek koji je u vreme kada je Srbija bombardovana organizovao prikupljanje pomoći", podsetio je Nikolić i ocenio da je "ljubav između kiparskih Grka i Srba neponovljiva i da nikada ne može biti raskinuta".

"Mi se zahvaljujemo Republici Kipar koja uz mnogo strpljenja ostvaruje svoju borbu. Nama će trebati isto toliko strpljenja. Čestitam vam i nadam se da ćemo jednog dana jedni drugima čestitati celovitost teritorije Kipra i Srbije", zaključio je Nikolić.

Ambasadorka Nafsika Krusti rekla je da su odnosi Srbije i Kipra istorijski učvršćeni kroz pružanje podrške u teškim vremenima.

"Želim da istaknem pomoć ondašnje Jugoslavije a sada Srbije pravednoj borbi Kipra da se oslobodi stega četiri decenije turske okupacije", rekla je ona.

Kipar je na isti način pružao čvrstu i doslednu podršku srpskom narodu u njegovoj borbi za očuvanje i "zaštitu teritorijalne celovitosti zemlje, pogođene jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohija koju Kipar nije i neće priznati", istakla je Krusti.

Ambasadorka je navela da je grčko pravoslavno blago tokom poslednjih 40 godina turske okupacije dospelo u veoma žalosno stanje "zato što ga turski okupator uništava i otima," u nastojanju da uništi svaki trag da je okupirani deo ostrva hiljadama godina bio grčkohrišćanski.

"Ova tragična iskustva i posledice turske okupacije čine da kiparski Grci saučestvuju i u potpunosti razumeju žalost zbog uništavanja srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM i tugu koje preživljava srpska crkva i srpski narod," navela je Krusti.

Kipar pored toga, istakla je ona, saučestvuje i daje snažnu podršku Srbiji u još jednoj borbi - nastojanju da se priključi Evropskoj uniji.

Taj cilj je pre svega opravdan, jer istorijski put Srbije ukazuje da je ona bila nerazdvojni deo Evrope, kazala je ambasadorka.

"Srpski narod zaslužuje svetlu budućnost ispunjenu stabilnošću i blagostanjem u okviru EU, i Kipar će nastaviti da pomaže i podržava Srbiju u ostvarenju ove vizije", naglasila je kiparska ambasadorka.

Prijemu su‚ pored predsednika Nikolića, prisustvovali patrijarh Irinej, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, članovi diplomatskog kora među kojima američki ambasador Majkl Kirbi, i brojni zvaničnici i ličnosti iz političkog i javnog života Srbije.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.