Izvor: B92, 07.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS: Izveštaj o nestalima

Banja Luka -- Parlamnet Republike Srpske usvojio je izveštaj o analizi i planu aktivnosti o traženju nestalih, istraživanju i procesuiranju zločina.

Obrazlažući izveštaj, direktor vladinog Sekretarijata za saradnju sa Haškim tribunalom Jovan Spaić rekao je da je vlada nedavno formirala operativni tim za traženje nestalih lica RS, koji ima zadatak da prikuplja informacije i podatke o nestalim licima.

Spaić je naveo da će taj tim održavati kontakte i sarađivati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Institutom za traženje nestalnih na nivou BiH.

On je rekao da je vlada u maju donela i odluku o formiranju Koordinacionog tima za procesuiranje i istraživanje ratnih zločina u kome se nalaze predstavnici ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, Sekretarijata za odnose s Haškim tribunalom i tužilaštva Republike Srpske.

Govoreći o izveštaju o traženju nestalih, član Instituta za nestale osobe BiH Milan Bogdanić istakao je da su uspostavljanjem ovog tela na nivou BiH potpuno zaštićeni interesi svih triju konstitutivnih naroda u BiH.

Prema njegovim rečima, postoji dobra saradnja sa nadležnim organima, kako bi se ubrzao proces traženja nestalih lica u BiH.

U izveštaju se navodi da je nakon okončanja oružanih sukoba u BiH bilo evidentirano 5.180 nestalih, od kojih je za 246 utvrđeno da su živi.

Kancelarija za traženje zarobljenih i nestalih lica RS ekshumirala je 3.485 tela žrtava iz 63 masovne i više pojedinčnih grobnica. Do sada je ukupno identifikovano i predano porodicama 2.701 žrtva.

U halama za obdukciju u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju trenutno se nalaze 694 ekshumirana tela, koja još nisu identifikovana. RS još potražuje 1.449 nestalih lica, ali, kako se navodi, to nije konačan broj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.