Izvor: B92, 11.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodi: Srbija je ključna na Balkanu

Rim -- Premijer Italije Romano Prodi najavio nastavak pružanja podrške Srbiji, bez obzira na ishod pregovora o statusu Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić danas završava trodnevnu zvaničnu posetu Italiji tokom koje se sastao sa najvišim zvaničnicima te zemlje. On će u Rimu razgovarati s ministrom odbrane Arturom Parizijem, predsednikom Konfindustrije Italije Lukom Montezemolom, koji je i vlasnik "Ferarija", kao i s drugim italijanskim privrednicima.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije je juče razgovarao sa italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom, premijerom Romanom Prodijem i ministrom inostranih poslova Masimom D'Alemom.

Tadić je kazao da vlasti u Srbiji dobro znaju koje su pretpostavke njenog uključenja u EU: "Prioritetni zadatak sadašnje i buduće vlade jeste hapšenje i izručenje optuženih za ratne zločine Tribunalu u Hagu, a pre svega Ratka Mladića."

"Predsednik Boris Tadić je dobio od italijanske strane podršku za ideju da se pregovori o stabilizaciji i pridruživanju odmah nastave da bi taj ugovor mogao da se potpiše do kraja godine, uslovno, uz obavezu da buduća demokratska vlada učini završetak saradnje s Haškim tribunalom svojim apsolutnim prioritetom", rekao je sinoć savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić.

Tadić i italijanski zvaničnici razgovarali su i o nastavku liberalizacije viznog režima između Italije i Srbije. Jeremić je rekao da Italija od svih zemalja šengenske zone ima najliberalniji vizni režim prema Srbiji, kojim je olakšan protok poslovnih ljudi, studenata i profesora, i naveo da je dogovoreno da se taj režim proširi na druge kategorije stanovništva.

Tadić je od sagovornika tražio i hitan transfer u Srbiju pilota Emira Šišića, koji trenutno kaznu služi u italijanskom zatvoru. Prema Jeremićevim rečima, predsedniku Srbije je obećano da će taj transfer biti obavljen u najskorijem mogućem roku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.