Podržali bismo samoupravu za sever Kosmeta

Izvor: Politika, 19.Dec.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podržali bismo samoupravu za sever Kosmeta

Što platforma našeg državnog vrha o pregovorima sa Prištinom bude konkretnija i realističnija, to će biti jasnije da je Srbija na dobrom putu, kazao je Borislav Stefanović, poslanik Demokratske stranke i bivši šef našeg pregovaračkog tima. On je u intervjuu za „Politiku” istakao: „Ukoliko je tačno, da u dugo najavljivanom tajnom planu za KiM, postoje elementi koji su neki vid samouprave za sever Kosmeta, koji ne ugrožavaju ustavni poredak, to je pozitivno, odnosno zaslužuje našu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podršku, ali videćemo”.

Prethodna vlada nije imala platformu u kojoj je pisalo da će se zalagati da sever KiM dobije teritorijalnu autonomiju i da bude entitet kao, na primer, Republika Srpska?

Mi još ne znamo šta u toj platformi piše, ali ukoliko je tačno ovo što se moglo videti u medijima, onda mogu da kažem da je ova vlada ponosni nastavljač platforme i politike Borisa Tadića, a ustrojstvo severa Kosmeta bilo je jedna od četiri tačke njegove politike za KiM. Prema tome, meni je drago ako je tačno da će platforma sadržati strukturu severa KiM. To će omogućiti da Srbija ne prizna nezavisno Kosovo, da sačuva svoj ustavni poredak i da istovremeno obezbedimo maksimalnu zaštitu našeg naroda na severu Kosova.

A, Srbi, južno od Ibra?

Ne bi trebalo da ja dajem savet vlasti, s obzirom na to da oni nikakvo mišljenje, ni savet od nas ne traže. Mogu samo da kažem, da se sudbina Srba južno od Ibra ne sme ispustiti iz vida i da se treba izboriti za bilo kakav stepen zaštite, ili personalne autonomije, bilo čega što će njima omogućiti da žive normalnim životom, van geta.

Da li je pametno napisati u platformi šta je vaš maksimum i očekivati da to i dobijete?

Takve teze sam i ranije čuo. Osim toga, mislim da ni Albancima, ni Hašimu Tačiju nije nikakva tajna šta mi hoćemo da postignemo, niti treba da bude tajna. Njima će mnogo veći problem biti, ako su naši predlozi ostvarivi i u okvirima mogućeg. Prema tome, u platformi treba da pišu neke nove stvari, novi pravci i, mislim, da takva platforma neće biti iznenađenje nikome, niti može da šteti našim pozicijama. Naprotiv, time ćemo i međunarodnoj zajednici staviti do znanja da je to ono što želimo da postignemo i da im kažemo da je to, u krajnjem slučaju, nešto što i oni podržavaju.

Pa, zašto vi niste napisali i rekli šta je vaš maksimum?

Nije tačno da nismo izlazili sa planom. Predsednik Tadić je izložio četiri tačke, koje se poklapaju sa ovim što se čuje, ako je to tačno. Pitanje je samo šta može, a šta ne može da izađe u javnost.

Jesu li vama pominjali kancelarije, oficire za vezu, pošto ova vlada sprovodi, kako kaže, ono o čemu ste se vi dogovorili?

Nikakve kancelarije i oficiri za veze nisu pominjani ni na jednom mestu, odgovorno tvrdim. Znači, mi smo u pregovaračkom procesu stigli do dogovora o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima, ali nije bilo dogovora ni o podeli prihoda, ni o kancelarijama, oficirima, telekomunikacijama, struji. To je sve posao Dačićeve vlade i njena isključiva odgovornost. Naša nulta tačka bila je samo kako će okvirno da izgledaju prelazi.

Ivica Dačić je u izbornoj kampanji ponavljao kako je „neko pričao o kancelarijama”, da li je on to izmislio?

Ja mogu da govorim o pregovaračkom procesu, a imao sam apsolutnu organizacionu, idejnu, podsticajnu i savetodavnu podršku Ivice Dačića, zamenika premijera i svih drugih ministara. Ukoliko je to, možda, nekome u nekom drugom razgovoru, možda ne ni Dačiću, to pomenuto, ja to ne znam. Razumem ja ovu vlast, koja svoju odgovornost pokušava da prebaci na nekog drugog, ali mislim da je i njihovim glasačima, pa i onima koji su im do juče sliku ljubili, a sada ih kunu, jasno da je sve to potpuna laž i besmislica.

Zamerate li što su neki ambasadori prvi saznali šta piše u našoj platformi?

Vrlo je neuobičajeno i loše da se predstavnici stranih zemalja upoznaju sa platformom pre Narodne skupštine, bez obzira na to što su u pitanju ambasadori nekih bliskih i prijateljskih zemalja...

Vi ste, možda, nekim drugim ambasadorima predstavljali...

Ali naša platforma je prvo usvajana na vladi, pa su njeni osnovni elementi pretočeni u skupštinsku rezoluciju...

Niste tu platformu nikome pre pokazivali?

Ne, zato što je naša platforma bila opšteg tipa, ticala se samo toga da učinimo sve što možemo u okviru Ustava i Rezolucije 1244. Ona nije sadržala elemente nekog novog puta, kao što se najavljuje u ovoj...

A, da jeste bila kao ova?

Da jeste, najvažnije bi bilo da je prvo vide poslanici i naša javnost. Ambasadorima bismo objasnili neke elemente, ali kasnije, jer je to u diplomatskoj praksi uobičajena stvar.

M. Čekerevac

objavljeno: 19.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.