PONOVO SUZAVAC Skupština Kosova u dimu, nije prošao predlog o isključivanju opozicije na duži rok

Izvor: Blic, 30.Nov.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PONOVO SUZAVAC Skupština Kosova u dimu, nije prošao predlog o isključivanju opozicije na duži rok

Sednica kosovskog parlamenta ponovo je jutros blokirana suzavcem koji su aktivirali poslanici opozicije koji se protive usvajanju briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, a jake snage Kosovske policije i Kfora raspoređene u i oko zgrada vlade i parlamenta. Stranke Tačija i Mustafe zatražile su da se opozicija na duži rok isključi iz rada Skupštine, ali je Predsedništvo Skupštine Kosova taj predlog odbilo.

Another day, another pathetic tear gas attack >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << by Vetevendosje MPs in the #Kosovo Parliament. This is untenable. pic.twitter.com/p2pSJ2J4hs

Poslanik Fisnik Ismajlji je uhapšen, a suzavac su, kako su javili prištinski mediji, bacili Hadži Šalja i Ismailj Kurteši.

Poslanici vlasti su napustili salu, a u njoj su ostali pripadnici obezbeđenja i deo pozicije.

LIVE BLOG: Kosovo #parliament hit with tear gas following arrest of MP #Kurti in #Pristina https://t.co/rkW7e3GHIT pic.twitter.com/A7H7h95JMD

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je posle današnjeg sastanka lidera tri opozicione partije, koje se protive sprovođenju Briselskog sporazuma najavio je da će opozicija nastaviti blokadu.

LIVE: #Kosovo MP Ramush Haradinaj smiles as parliament security searches MPs again https://t.co/rkW7e3GHIT pic.twitter.com/jLZpCZL6Cj

On je za Kohu rekao da će se njihov protest nastaviti i na današnjem zasedanju, ali nije objasnio način i sredstva koje će koristiti.

- Nastavićemo blokadu. Protest će se nastaviti i danas - rekao je.

I šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauf Konjufca izjavio je posle prekida sednice Skupštine da opozicija neće dozvoliti održavanje nijedne sednice parlamenta dok se ne povuku potpisi sa sporazuma o zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

#Kosovo opposition yet again throw teargas inside parliament chambers to prevent the session. They're protesting against Brussels agreement.

U Skupštini je primećen veći broj pripadnika policije Kosova u civilu, dok su se pripadnici obezbeđenja rasporedili ispred radnog predsedništva Skupštine i mesta na kojima sede premijer i članovi Vlade.

Nastavak sednice je zakaza prvo za 13 sati, ali je potom pomereno za 14, pošto je prethodno Presedništvo Skupštine Kosova odlučilo na vanrednom sastanku da se nastavi sednica kosovskog parlamenta.

Predsednik "Srpske liste" Slavko Simić je rekao da će tokom nastavka sednice biti pokrenuta inicijativa da se svi poslanici opozicije koji organizuju incidente "odstrane" sa skupštinskog zasedanja. Za takvu odluku, kako je rekao, potrebna je dvotrećinska većina i dodao da će poslanici "Srpske liste" podržati takav predlog.

Ukoliko poslanici opozije nastave da organizuju incidente, Simić je ponovio da poslanici "Srpske liste" neće učestvovati u radu parlamenta.

Nema izbacivanja opozicije

Predsedništvo Skupštine Kosova nije danas prihvatilo predlog šefova poslaničkih grupa vladajućih Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova, Adema Grabovcija i Ismeta Bećirija, da se iz daljeg rada parlamenta isključe poslanici opozicije.

"Bacam suzavac, čuvam interes zemlje"

Policija Kosova je saopštila da su kod poslanika Samoopredeljenja Fisnika Ismailjija, kojem je onemogućen ulaz, pronađene tri bočice sa gasom za koji se sumnja da je suzavac. On je sproveden do policije Kosova gde je dao izjavu.

Poslanik Samoopredeljenja Ismailj Kurteši, koji je sa poslanikom Incijative za Kosovo Hađijem Šalom aktivirao suzavac na početku današnje sednice Skupštine, za RTV 21 rekao je da je radio svoj posao kao poslanik "pošto je pozvan da sačuva interes zemlje".

- Taj predlog nije prošao, pošto su potpredsednici Skupštine koji imaju veće iskustvo u radu tog tela izjavili da Predsedništvo nema taj mandat i da bi to moglo biti protivno poslovniku o radu Skupštine - rekla je potpredsednica Skupštine Kosova Aida Durguti.

Nakon novog prekida sednice kosovskog parlamenta, obezbeđenje Skupštine Kosova, pojačano pripadnicima policije, blokiralo je ulaz poslanicima opozicije u salu za sednice Skupštine Kosova.

Kosovska opozicija duže od tri meseca blokira rad Skupštine protiveći se primeni briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i sporazumu o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Tim povodom je u subotu u Prištini organizovan protest tri opozicione stranke koji je završen bez incidenata, ali je potom u postorijama pokreta Samoopredeljenja uhapšen bivši lider Aljbin Kurti, kome je određen i pritvor do 30 dana.

Kurti je uhapšen zbog ometaranja rada parlamenta, aktiviranja suzavca i uznemiravanja poslanika i članova vlade.

Osnovni sud u Prištini, naime, iz istih razloga je izdao nalog za hapšenje četiri poslanika opozicije, a do sada je pored Kurtija uhapšena i poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi. Bujupijevoj je takođe određen pritvor do 30 dana.

Primeni pomenutih sporazuma se protive pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.

Lideri tih stranaka još su na sastanku i zasad je neizvesno kako će se oni ponašati na današnjem zasedanju.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca je za prištinsku Kohu rekao da će opozicija i danas blokirati rad Skupštine.

Po njegovim rečima, odžavanje sednice će biti onemogućeno svim sredstvima od blokade govornice pa do svih ostalih sredstava "koje smo već videli ranije".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SUZAVAC DRUGI PUT DANAS Opozicija će ipak biti isključena sa skupštinskih zasedanja

Izvor: Blic, 30.Nov.2015

Sednica kosovskog parlamenta ponovo je jutros blokirana suzavcem koji su aktivirali poslanici opozicije, a iako su jake snage kosovske policije i Kfora raspoređene u i oko zgrada vlade i parlamenta, po podne je bačen još jedan suzavac. Predsedništvo Skupštine Kosova prvo je odbilo predlog dvojice...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.