Izvor: B92, 04.Maj.2010, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđen za zločin u Slunju

Zagreb -- Komandant teritorijalne odbrane Primišlja Mićo Cekinović osuđen je u Karlovcu na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civila u Slunju 1991. godine.

Cekinović je, kako prenose mediji, proglašen krivim za proterivanje najvećeg dela stanovništa hrvatske nacionalnosti krajem 1991. godine.

Prema sudskom obrazloženju, pripadnici njegove jedinice, koja je bila u sastavu takozvane krajinske vojske, 14. novembra 1991. godine su u Gornjem Primišlju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod Karlovca, bez ikakog povoda izudarali civila Tomu Kosa i zatvorili ga na slunjskom vojnom poligonu, a dva dana kasnije su ubili civila Pavu Ivšića.

Cekinović je prošle godine na Zzupanijskom sudu u Karlovcu osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora, ali je po žalbi tužilaštva suđenje vraćeno na početak.

Sud je Cekinoviću produžio pritvor, a u kaznu će mu biti uračunato vreme od sredine aprila prošle godine koje je proveo u ekstradicionom pritvoru u BiH, a zatim i u pritvoru u Hrvatskoj.

Zbog ubistva Pave Ivšića ranije je na osam godina osuđen Nenad Tepavac, vojnik tadašnje teritorijalne odbrane Primišlja, dok Cekinovićev nadređeni Miljan Strunjaš u zatvoru u Srbiji služi 12-godišnju kaznu zbog napada i razaranja Slunja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.