Odluka o zamenicima tužilaca

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 16.Dec.2009, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o zamenicima tužilaca

Beograd -- Državno veće tužilaca izabralo je 416 zamenika javnih tužilaca, a 88 je predložilo Skupštini Srbije za izbor, dok će za 42 mesta konkurs biti ponovljen.

Državno veće tužilaca objavilo je spisak novoimenovanih zamenika tužilaca u Srbiji. Na spisku su i imena ljudi koji će prvi put biti izabrani na tužilačku funkciju, pa će njihov izbor morati da potvrdi skupština Srbije. Imena izabranih zamenika objavljena su na sajtu Republičkog javnog tužilaštva. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Neizvesnost je okončana. 16 dana nakon zakonskog roka Državno veće tužilaca izabralo je 416 novih zamenika tužilaca i Skupštini predložilo još 88 imena potencijalnih zamenika koji do sada nisu imali iskustva na tom poslu.

Za zamenike u republičkom tužilaštvu izabrani su, između ostalih, Slobodan Radovanović, dosadašnji v.d repubilčkog tužioca, Goran Ilić, dosadašnji zamenik u Prvom tužilaštvu, kao i Jovan Prijić, nekadašnji specijalni tužilac.

Dosadašnji zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović ostaje na tom mestu, a na funkciji zamenika pridružio mu se i dosadašnji portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Državno veće tužilaca izabralo je i zamenike tužilaca za organizovani kriminal, kao i u apelacionim, višim i osnovnim tužilaštvima širom Srbije.

Predsednik tog veća Slobodan Radovanović kaže da je ceo izbor bio potpuno lišen političkog ili bilo kog drugog uticaja i da su se čalnovi tog veća rukovodili s tri osnovna principa: stručnost, dostojnost i osposobljenost.

"Smatram da će tužioci koje je izabrala Skupština i zamenici koje bira Državno veće tužilaca biti u stanju da se uhvate u koštac s organizovanim kriminalom, ratnim zločinima i korupcijom”, naveo je Radovanović.

U Državnom veću tužilaca nisu mogli da kažu koliko je dosadašnjih tužilaca i njihovih zamenika ostalo bez posla, ali su napomenuli da ih ima manje nego novih, kao i da najveći broj njih odlazi u penziju.

U Državnom veću tužilaca kažu da su ostala nepopunjena još 42 mesta i navode će konkurs za njih biti organizovan veoma brzo.

Skupština Srbije je 30. novembra izabrala Zagorku Dolovac za republičkog javnog tužioca, Miljka Radisavljevića za tužioca za organizovani kriminal, a Vladimira Vukčevića za tužioca za ratne zločine, kao i tužioce u apelacionim i višim i osnovnim tužilaštvima.

Očekuje se da Visoki savet sudstva sutra saopšti imena sudija.

SPISAKfinal.pdf (406.02 KB)

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saopštena imena zamenika tužilaca (VIDEO)

Izvor: EMportal, 16.Dec.2009

Državno veće tužilaca izabralo je 416 zamenika javnih tužilaca, a 88 je predložilo Skupštini Srbiji za izbor, dok će za 42 mesta konkurs biti ponovljen.

Nastavak na EMportal...

Izabrani zamenici tužilaca

Izvor: TV Avala, 16.Dec.2009

Državno veće tužilaca (DVT) saopštilo je danas da je izabralo 416 zamenika tužilaca, od republičkog do osnovnog tužilaštva, i predložilo 88 zamenika, koje bira Skupština, s ozbirom da im je to prvi izbor na tužilačku funkciju.

Nastavak na TV Avala...

Stručnost, dostojnost i osposobljenost

Izvor: Danas, 16.Dec.2009

Državno veće tužilaca izabralo je ukupno 416 zamenika tužilaca, za prvi izbor parlamentu je predloženo 88 kandidata, dok je ostalo nepopunjeno 42 mesta, rečeno je juče na konferenciji za novinare ovog veća.

Nastavak na Danas...

Srbija dobila nove tužioce

Izvor: Kurir, 17.Dec.2009, 01:05

BEOGRAD - Državno veće tužilaca (DVT) izabralo je juče 416 zamenika javnih tužilaca i predložilo 88 kandidata za tu funkciju koje će izabrati Skupština Srbije, izjavio je predsednik DVT Slobodan Radovanović. Prema njegovim rečima, od 546 mesta koja su bila predviđena za izbor, iz formalnih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.