Nove mere i novi kapaciteti za borbu sa korona virusom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2020, 16:34

Nove mere i novi kapaciteti za borbu sa korona virusom

U protekla 24 sata u Srbiji je registrovano 7.802 novoobolela. Testirano je ukupno 22.243 uzorka. Bitku sa koronom izgubila je još 61 osoba. Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 7.726 pacijenata od kojih se 288 nalazi na respiratoru. Zbog sve teže epidemiološke situacije Vlada Srbije trebalo bi danas da usvoji nove mere koje bi stupile na snagu od sutra, a podrazumevaju da ugostiteljski objekti i objekti uslužne delatnosti neće moći da rade vikendom, a radno vreme u toku nedelje ograničeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << im je do 17 sati. Od ovog ograničenja izuzete bi bile prodavnice prehrambene robe koje će raditi svaki dan do 21 sat, kao i apoteke, benzinske pumpe i dostava hrane koje će moći da rade neograničeno 7 dana u nedelji.

Paralelno sa pooštravanjem mera, u Agenciju za lekove i medicinska sredstva stigla je dokumentacija o vakcini protiv kovida kompanija Fajzer i Biontek i na njoj se već intenzivno radi.

"Stručnjaci agencije koji su visokokvalifikovani za svoj rad će vrlo rigorozno i temeljno proučavati sve faze razvoja vakcine o kojima slušamo mesecima, naročito one faze koje se odnose na klinička ispitivanja na ljudima odnosno one faze koje treba da nam potvrde efikasnost vakcine o kojoj toliko pričamo ali i bezbednost", kaže Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva

Dok čekamo vakcinu, preostaje nam da se strogo pridržavamo epidemioloških mera, budući da broj zaraženih iz dana u dan raste.

U Nišu se na dnevnom nivou registruje u proseku 240 novih slučajeva, a zabrinjava i podatak da je zaraženo 110 zdravstvenih radnika, kaže prof. dr Zoran Perišić, direktor Kliničkog centra Niš

"Ono što je dobra vest je da ćemo verovatno u subotu nakon uspešnih razgovora sa Vojskom Srbije otvoriti Vojnu bolnicu za lečenje kovid pacijenata sa onim brojem kreveta koje oni mogu da prihvate u tom trenutku, mislim da će ih biti bar pedesetak", kaže prof. dr Perišić.

U Vojvodini se polako smiruje intenzitet zaražavanja ali to ne znači da epidemija slabi jer broj zaraženih u svim krajevima i dalje raste, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

"Juče je bilo preko 2040 novootkrivnih, u Novom Sadu 480 slučajeva. Ukupno u Vojvodini ima preko 30.000 aktivnih slučajeva, znači onih koji se trenutno nalaze na kućnom lečenju ili lečenju u bolnici, od toga otprilike trećina je u Novom Sadu", kaže Prof. Eržebet Ač Nikolić, pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine

A upravo u Novom Sadu bi za dva dana trebalo da bude osposobljen Novosadski sajam kao privremeni smeštaj za obolele od kovida 19, najavio je pokrajinski sekretar Zoran Gojković budući da su, kako je rekao, sadašnji bolnički kapaciteti preopterećeni.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nove mere u borbi sa koronom na nivou države, ali i u Nišu - rad od kuće i nerad vikendom za mnoge

Izvor: JužneVesti.com, 03.Dec.2020

Od petka 4. decembra vikendom neće raditi ugostiteji, tržni centri, kladionice, igraonice, kozmetički i frizerski saloni, a radno vreme tokom nedelje biće do 17 sati, osim za prodavnice prehrambene robe koje rade do 21. U Nišu iz Kriznog štaba pozivaju sva javna preduzeća i ustanove da obezbede...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.