Nema vikenda za političare

Izvor: Studio B, 21.Feb.2015, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vikenda za političare

Političke stranke obeležile su dan raznovrsnim aktivnostima širom Srbije.

Jedino Socijalistička partija Srbije može da okupi one političke opcije koje pretenduju da promovišu socijaldemokratske i levičarske vrednosti, poručio je danas predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS Branko Ružić.

 

"Sve političke opcije koje pretenduju da promovišu socijaldemokratske i levičarske vrednosti moraju da znaju da jedino Socijalistička partija Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << može da ih okupi", rekao je Ružić u Pirotu, gde je u stranačkim prostorijama podelio više od sto novih članskih karata SPS.

 

Prema njegovim rečima, istorijska odgovornost i uloga te stranke, nakon održanog Kongresa, jeste da preuzme barjak socijaldemokratske ideje u Srbiji.

"Mislim da je interes Srbije, ukoliko želimo da budemo socijalno pravedno i ekonomski razvijeno društvo evropskih vrednosti, da se politička scena na neki način harmonizuje i da levica u Srbiji preraste u ono što zaslužuje da bude", podvukao je on.

 

Ružić je dodao da SPS treba da bude stožer okupljanja, ne zato što to stranka želi, nego zato što su "socijalisti prepoznati od nosilaca suvereniteta, a to su građani i građanke"

 

Rašković Ivić: Akcija za spasavanje ćirilice

 

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić najavila je danas u Novom Sadu povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika da će ta stranka pokrenuti akciju za spasavanje ćirilice i srpskog jezika tražeći da se na štampana izdanja na ćirilici smanje porezi.

 

Rašković Ivić je na konferenciji za novinare ispred Gradske biblioteke rekla da će DS S predložiti da se knjige, časopisi i novine koji se štampaju na ćirilici oslobode PDV-a, a da se firmama čiji su nazivi, table, reklame i slično ispisani ćirilicom smanji porez za na primer pet odsto.

 

Ona je ocenila da su jezik i pismo osnov identiteta i čoveka i naroda, pa je tako srpski jezik i ćirilica osnov identiteta Srba, dodajući da srpskim jezikom govori 12 miliona ljudi u svetu.

 

Sanda Rašković Ivić je istakla da pohvaljuje rad Gradskog odbora te stranke u Novom Sadu koji je pre dve godine inicirao

promenu natpisa na atobusima gradskog saobraćaja sa latinice na ćirilicu, što je u to vreme izazvalo brojne burne reakcije u gradu.

"Kao što vidimo, bura oko promene natpisa na gradskima autobusima se stišala i prestala, a ćirilica je ostala na atobusima", rekla je Rašković Ivić.

 

Potpredsednik DS S i predsednik Gradskog odbora Novi Sad te stranke Borko Ilić rekao je da je Novi Sad pre Drugog svetskog rata bio grad ćirilice.

"Sa srpskim narodom u Novom Sadu imali smo ćirilicu, a sa našim komšijama Nemcima i Mađarima imali smo latinicu", rekao je Ilić, dodajući da kroz odluke grada Novog Sada gradska vlast pokušava da održi ćirilicu.

 

Ilić je rekao da pitanje ćirilice nije samo pitanje pisma, već i pitanje izgleda Novog Sada u budućnosti.

"Ako održimo ćirilicu zadržaćemo stari duh Matice srpske, Srpskog narodnog pozorišta i duh srpske Atine", kazao je Ilić dodajući da se ćirilica održala i za vreme austrougarske vlasti, pa je, kako je rekao, red i da se održi u Srbiji.

 

PS: Nacrt zakona o finansiranju pokrajine neprihvatljiv

Nacrt zakona o finansiranju Vojvodine, u obliku u kom ga je predstavio pokrajinski sekretar za finansije, neprihvatljiv je za Pokret socijalista, saopštio je danas Pokrajinski odbor te stranke.

Iz te partije su upitali u čije ime i sa kakvim ciljem "oni koji imaju podršku jedva šest procenata glasača u Vojvodini" predlažu takav zakon, tvrdeći da se njime krši čitav finansijski sistem i zakoni.

"Po ko zna koji put administracija Bojana Pajtića pokušava da na veštački način izazove političku krizu u pokrajini sa ciljem da produži svoju nelegitimnu vladavinu", navode iz Pokreta socijalista.

Oni su pozvali Pajtića da raspiše vanredne pokrajinske izbore "kako bi građani izabrali predstavnike koji su sposobni i voljni da rade u interesu svih građana, a ne samo pojedinaca".

Šutanovac: Smeniti akutelnu vlast na narednim izborima

 

Funkcioner Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je danas da je Srbija u dramatičnom stanju i da zato na narednim izborima treba smeniti aktuelnu vlast.

On je na konferenciji za novinare u Leskovcu kazao da se DS ozbiljno priprema za naredne izbore i ponovio da radi na formiranju vlade u senci.

"DS će izaći sa novom politikom, koja pre svega podrazumeva veće investicije u građevinarstvu i poljoprivredi, kako i što pre uraditi poresku reformu jer ona sada nije dobra i omogućava da oni koji imaju budu još bogatiji. Da bi se Srbija vratila na pravi put neophodno je da ova vlada ode", rekao je Šutanovac.

On je kritikovao vladu jer kako je naglasio umesto da dovede veliki broj investitora ona je dovela do toga da dug bude povećan od 15,5 na 23 milijarde evra.

"Srbija luta od istoka do zapada. Potpisuje Briselski sporazum ali ga ne sprovodi i mi smo danas u ćorsokaku“, ocenio je Šutanovac.

On je kritikovao i leskovačku lokalnu vlast jer, kako je naglasio, za 2,5 godine nije dovela nijednog ozbiljnog investitora a da su poslednja radna mesta u proizvodnji otvorena dok je DS bio na vlasti u tom gradu.

 

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.