Moskva: Šta predsednik nosi u Beograd

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2009, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Šta predsednik nosi u Beograd

MOSKVA - Zvanična Moskva očekuje da će sutrašnja poseta šefa ruske države Dmitrija Medvedeva Beogradu i njegovi razgovori sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem potvrditi naročito prijateljski, uzajamno koristan i strateški karakter rusko-srpskih odnosa, rečeno je danas Tanjugu u Kremlju.

Prema navodima predstavnika administracije predsednika Rusije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razgovori Srbije i Rusije na najvišem nivou takođe bi trebalo da potvrde "visok stepen podudarnosti pristupa i ocena savremene etape svetskog razvoja".

Komparacija pozicija

Kremlj očekuje da će Medvedev i Tadić iskoristiti priliku da uporede pozicije u spoljnoj politici.

Među tačkama dnevnog reda srpsko - ruskog sastanka na najvišem nivou su tako i evropska problematika u svetlu ruske inicijative o potrebi sklapanja novog sporazuma o evropskoj bezbednosti, stanje u regionu Balkana sa akcentom na rešavanje kosovskog pitanja i zajedničke napore koje dve zemlje ulažu u to, kao i opšta koordinacija poteza na međunarodnoj sceni.

Prema rečima predstavnika administracije šefa ruske države, Medvedev i Tadić će razmotriti i mogućnosti produbljivanja rusko-srpskih kontakata u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta i omladine, kao i stvaranje maksimalno olakšanih uslova za neposrednu komunikaciju među građanima Rusije i Srbije.

Radi davanja impulsa širenju kulturne saradnje planirani su Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji u 2010. godini, i Srbije u Rusiji 2011. godine.

Realizacija projektovanog

Kremlj ukazuje na nameru Medvedeva da tokom razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem posveti posebnu pažnju realizaciji velikih zajedničkih projekata.

Pri razmatranju stanja i perspektiva razvoja bilateralnih odnosa naglasak ruske strane će biti stavljen na realizaciju velikih projekata u oblasti trgovinsko-ekonomske saradnje.

Kremlj najavljuje nameru predsednika dve zemlje da podvuku značaj ispunjavanja dogovora u oblasti nafte i gasa, između ostalog, "poštovanja parametara izgradnje kraka gasovoda 'Južni tok', opremanja podzemnog skladišta gasa 'Banatski dvor' i modernizacije preduzeća Naftne industrije Srbije".

Osim toga, u fazi razrade nalazi se čitav niz predloga u oblasti elektroenergetike i atomske energetike, o razvoju saobraćajne infrastrukture Srbije, ukazuje administracija ruskog predsednika.

U Kremlju očekuju da će u prisustvu Medvedeva i Tadića posle razgovora biti potpisani bilateralni dokumenti koji uređuju saradnju Rusije i Srbije u nizu ključnih pravaca od zajedničkog interesa, između ostalog, po liniji Državne dume, ministarstava inostranih i unutrašnjih poslova, kao i ministarstva za vanredne situacije i civilnu odbranu.

Pad u razmeni

Uzimajući u obzir negativan uticaj svetske finansijsko-ekonomske krize na dinamiku razvoja odnosa Rusije sa većinom njenih partnera, jedna od tema pregovora, nesumnjivo, biće trgovinsko-ekonomska problematika, očekuje Kremlj.

Prema podacima Moskve, prošle godine robna razmena između dve zemlje iznosila je 4,044 milijarde dolara, uz povećanje od 31,3 odsto u poređenju sa 2007. godinom.

Ruski izvoz dostigao je 3,493 milijarde dolara (povećanje za 32,9 odsto) a uvoz 551 milion dolara (povećanje za 22,3 odsto).

Ove godine prisutan je pad, i od januara do avgusta robna razmena iznosila je 1,505 milijardi dolara, što je smanjenje u poređenju sa istim periodom 2008. godine za 47,1 odsto.

Naročitu pažnju, ističe Kremlj, zaslužuje i "duhovni element odnosa" između dve zemlje i za razmatranje te problematike planiran je susret Medvedeva sa članovima Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.