Medvedev posetio Beograd

Izvor: S media, 21.Okt.2009, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev posetio Beograd

Predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, dogovorili su u Beogradu kreditni aranžman u iznosu od milijardu dolara.

O detaljima kako će ta sredstva biti rasporedjena razgovaraće ekspertski timovi dve zemlje, ali je izvesno da će 200 miliona dolara biti podrška budžetu Srbije.

To je jedan od rezultata posete Medvedeva Srbiji, u okviru koje su on i Tadić zajednički ocenili da su odnosi dve zemlje na uzlaznom nivou i da će ih ekonomski projekti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji se rade dodatno povezati.

Svečana akademija "Beograd pamti"

U beogradskom Centru "Sava" sinoć je održana svečana akademija posvećena 65-godišnjici oslobodjenja Beograda od fašističkog okupatora, na kojoj su predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, poručili da su zajednička borba u Drugom svetskom ratu i žrtve koje su pale za oslobodjenje od fašizma obaveza za srpski i ruski narod u budućnosti.

"Naša je želja da saradnja naših zemalja u budućnosti bude još intenzivnija i kvalitetnija", rekao je Tadić na Svečanoj akademiji "Beograd pamti" povodom 65. godišnjice oslobodjenja Beograda kojoj prisustvuje i predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

"Upravo zbog budućnosti moramo se osvrtati unazad, pamtiti našu zajedničku borbu protiv fašizma i čuvati to iskustvo od zaborava istorije", poručio je predsednik Srbije.

"Mi smo danas otvoreno, demokratsko i tolerantno društvo, koje se najoštrije suprotstavlja nasilju, političkom ekstremizmu, i u kome nikada neće biti mesta za ekstremne političke organizacije koje manipulišu patriotizmom", istakao je Tadić.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev poručio je večeras, na svečanoj akedameiji povodom 65. godišnjice oslobodjenja Beograda, da dva naroda povezuje slavna zajednička istorija, duhovne vrednosti, bratstvo i težnja da živimo u slozi i branimo jedni druge.

Podsetivši na ogromne žrtve koje su podnele dve zemlje u najkrvavijem ratu u istoriji, Medvedev je čestitao praznik i zahvalio se srpskim prijateljima na brižljivom odnosu prema sovjetskim vojnicima koji su dali život u borbi za oslobodjenje Beogada.

"U obavezi smo da sačuvamo sećanje i istinu na ono što se desilo, posebno danas kada postoje pokušaji da se izvrgne istorija i izopači susttina a osvajači prikažu kao spasioci, dželati kao patriote a oslobodioci kao okupatori", porucico je Medvedev.

"U Srbiji dobro shvataju odnose medju našim zemljama i moja poseta Beogradu učvrstila je moje uverenje da će naši zajednički planovi, predvidjeni za buduće decenije, biti ostvareni", istakao je Medvedev.

Ruski predsednik je učešćem na svečanoj akademiji "Beograd pamti", završio zvaničnu posetu Srbiji.

Medvedevu uručen Orden Svetog Save Prvog reda

Predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev završio je veceras prvu posetu Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i Srpskoj patrijaršiji gde mu je u ime patrijarha Pavla uručen Orden Svetog Save Prvog reda.

Na izlazu iz Patrijaršije ruskog predsednika ispratio je zamenik patrijarha Pavla, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije koji mu je i uručio najviše priznanje Srpske pravoslavne crkve, na svečanosti pred tronom Svetog Save.

Orden Svetog Save Prvog reda uručen je Medvedevu za doprinos pravoslavlju i vekovnom prijateljstvu srpske i ruske crkve i dva pravoslavna naroda, na predlog Sinoda SPC čiji su članovi prisustvovali svečanom činu.

Ruski predsednik je u Patrijaršiji rekao da najveću nagradu Srpske pravoslavne crkve prima sa naročitim osećanjima na dan godišnjice oslobodjenja Beograda.

To je, kako je istakao Medvedev, priznanje "naročitih odnosa medju državama, narodima i crkvama".

Medvedev u poseti Parlamentu

Medvedev je, obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, istakao da članstvo Srbije u EU može samo doprineti tradicionalno dobrim srpsko-ruskim odnosima.

"Za Rusiju je najvažnije da nove članice EU razvijaju dobre odnose sa Rusijom. Članstvo u EU ne urušava odnose sa Rusijom već doprinosi boljem odnosu", istakao je Medvedev na posebnoj sednici parlamenta organizovanoj u njegovu čast.

Medvedev je zahvalio srpskom narodu na odgovornom i plemenitom odnosu prema istoriji Drugog svetskog rata.

"Srbima ne treba da se objašnjava na čijoj strani je tada bila pravda", rekao je Medvedev na posebnoj sednici parlamenta Srbije sazvanoj u njegovu čast.

Medvedev je izjavio da su se Rusi i Srbi u Drugom svetskom ratu hrabro i požrtvovano birili protiv fašizma, i naglasio da se sećanje na tu borbu mora čuvati zbog onih koji sada pokušavaju da prekroje istoriju kako bi ostvarili svoje lične i političke interese.



Predsednici Rusije i Srbije Dmitrij Medvedev i Boris Tadić izrazili su u Beogradu zadovoljstvo odnosima dve zemlje i istakli značaj jačanja saradnje posebno na ekonomskom planu.


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da je od predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva dobio pozitivan odgovor u vezi sa zahtevom Srbije za ruskom kreditnom podrškom i projektom gasovoda Južni Tok.

"Naišli smo na pozitivan odgovor predsednika Rusije i ruske vlade u vezi sa našim zahtevom za kreditnu podršku Srbiji, ali istovremeno zajednički učestvujemo u projektu Južni tok", rekao je Tadić posle sastanka, koji je, prema njegovim rečima, imao istorijski značaj.

Tadić je zahvalio predsedniku Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu na doslednoj podršci te države teritorijalnoj celovitosti Srbije.

On je poručio da Srbija neće menjati politiku prema Kosovu i Metohiji, i da će nastaviti da insistira na poštovanju medjunarodnog prava.

"U miru ćemo sačekati odluku Medjunarodnog suda pravde i onda smo spremni da ponovo razgovaramo sa predstavnicima Albanaca na Kosovu o jednom održivom rešenju, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova", rekao je Tadić.

Dvojica predsednika razmotrila su mogućnosti daljeg produbljivanja saradnje dveju država, pre svega u domenu ekonomije, kao i niz konkretnih projekata.

"Mi smo danas razmotrili niz pitanja iz domena bilateralnih odnosa i zaključili da oni već godinama idu uzlaznom linijom, da postoji izuzetno političko razumevanje u svim oblastima u kojima saradjuju Srbija i Rusija", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da su u razgovorima identifikovane mnoge oblasti u kojima dve države mogu saradjivati, poput uspostavljanja centra za reagovanje u kriznim situacijama u Nišu, kao investicije u putnu infrastrukturu i železnicu.

Takodje, prema Tadićevim rečima, postoji mogućnost izgradnje novih lučkih kapaciteta na Dunavu kao i novih investicija u domenu energetike. Dvojica predsednika razgovarala su i medjunarodnoj politici i globalnoj ekonomskoj situaciji, i založila se za novu eru multilateralnosti u medjunarodnim odnosima.

"Rusija je danas nezaobilazni faktor u medjunarodnoj politici, ne samo zato što se radi o najvećoj zemlji na našoj planeti i zato što ona ima tradiciju učešća u globalnim zbivanjima, već zato što multilateralne institucije danas možda imaju veći značaj nego ikada", rekao je Tadić.

"Danas svet probleme ne može da rešava, a da se u rešavanje tog problema ne uključe sve bitne zemlje, a Rusija je jedna od najbitnijih zemalja", istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, ekonomska kriza koja je pogodila svet može biti i bezbednosni izazov, i zato treba izgraditi novu ekonomsku infrastrukturu sveta kako do nove krize ne bi došlo.

Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se sa Medvedevim susreo na godišnjicu "zajedničke pobede u oslobadjanju Beograda u vreme kada smo se zajedno borili protiv fašizma", i konstatovao da je srpsko-ruske bilateralne odnose oduvek krasilo izuzetno razumevanje i medjusobna podrška i solidarnost.

Medvedev: Odnosi u usponu

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da su odnosi dve države na uzlaznoj putanji i izrazio čvrstu podršku Srbiji po pitanju Kosova, ali i evropskih integracija Srbije.

"Naši odnosi su u usponu. Krupni projekti o kojima smo razgovorali oko kojih je postignut dogovor, dokaz su strateškog karaktera naših odnosa", poručio je Medvedev u Palati Srbija na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Govoreći o energetskim projektima, Medvedev je istakao da on i predsednik Srbije imaju podudarne stavove i kada je reč o novoj arhitekturi energetske bezbednosti u Evropi.

"Imamo veoma slične poglede na medjunarodnu situaciju i bezbednost u Evropi", rekao je ruski predsednik, dodavši da je Rusija spremna da sa svima razgovara o inicijativi za novi sistem bezbednosti u Evropi.

Medvedev je ukazao na značaj nekoliko velikih projekata iz sfere energetike, ali i drugih oblasti saradnje.

On je posebno istakao modernizaciju NIS-a, kompanije koja pretenduje, kako je rekao, da bude regionalni lider u energetici, izgradjnju skladišta Banatski dvor kao i projekte iz oblasti saobraćaja.

Oceniviši razgovore sa predsednikom Srbije kao veoma produktivne, Medvedev je ponovio da će Rusija i dalje pružati podršku Srbiji po pitanju Kosova.

"Rusija će i dalje podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i to na bazi medjunarodnih normi. Medjutim, podržaćemo i druge odluke Srbije, kao što su one vezane za evropske integracije", rekao je prvi čovek Rusije.

Ruski predsednik je izrazio veliko zadovoljstvo što u Beogradu boravi na dan oslobodjenja grada od fašističkog okupatora.

"Bez obzira na to ko bude na čelu dveju država taj dan će nas povezivati. Tada smo se zajednički borili za oslobodjenje, ali i za izgradnju naših nezavisnih država", poručio je Medvedev.

Predsednik Rusije je rekao da će danas položiti venac na grobnicu poginulih za "oslobodjenje Evrope".

Pored ekonomske saradnje, Medvedev je istakao i saradnju u drugim oblastima, naročito u kulturi i duhovnoj sferi, najavivši da će naredne godine u Rusiji biti održani Dani kulture Srbije, a 2011. u Srbiji Dani kulture Rusije.

Medvedev i Tadić prethodno su razgovarali "u četiri oka" oko jedan sat.

Sa predsednikom Rusije u Beogarad doputovala dvadesetočlana delegacija u kojoj su tri mninistra, dva pomoćnika predsednika i členi ljudi više vodećih kompanija.

Predsednik Srbije Boris Tadić dočekao je danas uz najviše državničke i vojne počasti šefa ruske države Dmitrija Medvedeva pred Palatom Srbija, gde će razgovarati o unapredjenju svih vidova odnosa dve države.

Tadić i Medvedev izvršili su oko 11,30 uz intoniranje državnih himni dveju država smotru počasne garde.

Posetu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji prati veliki broj novinara - akreditovano je više od 500 članova novinarskih ekipa, medju kojima preko 50 novinara iz Rusije.

Predsednik Rusije doputovao je juče prepodne u 11 časova u Beograd, u prvu zvaničnu posetu Srbiji.

Ruskog predsednika na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Potpisano više medjudržavnih sporazuma

Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su u Beogradu, u prisustvu predsednika dve države Borisa Tadića i Dmitrija Medvedeva, pet medjudržavnih sporazuma o saradnji u nizu oblasti i dva "gasna" ugovora.

Sporazum o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, sprečavanju nepogoda tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posledica potpisali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Vicepremijer Dačić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potpisali su sporazum o saradnji u oblasti un utrašnjih poslova.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i njegov ruski kolega Lavrov potpisali su i sporazum o saradnji u oblasti kulture, nauke, sporta i omladinske politike za period od 2009. do 2011. godine.

Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednik ruske Dume, Slavica Djukić Dejanović i Aleksandar Babakov, potpisali su sporazum o parlamentarnoj saradnji dve zemlje.

Memorandum o saradnji administracije Kurske oblasti sa Ministarstviom ekonomije i regionalnog razvoja Srbije potpisali su državni sekretar u srpskom ministarstvu Vesna Arsić i gubernator Kurske oblasti Aleksandar Mihajlov.

Ugovor o gasovodu Južni tok i o formiranju zajedničkog preduzeća za skladište gasa "Banatski dvor" potpisali su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsednik uprave "Gasproma" Aleksej Miler.



Predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev položili su vence na Spomenik oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.


Venac je položio i gradonačelnik Beograda Dragan Djilas i delegacija boraca koji su učestvovali u borbama za oslobadjanje glavnog grada.

Uz intoniranje državnih himni, Tadić i Medvedev odali su počast oslobodiocima Beograda i potom se upisali u Spomen knjigu posvećenu palim borcima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.