Mediji: Srbija zamalo priznala Vrhovni sud Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2011, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Srbija zamalo priznala Vrhovni sud Kosova

BEOGRAD -

Nekoliko ministara sprečilo je Vladu Srbije da usvoji zaključak pripremljen u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju koji je predviđao da vrhovna instanca za sporove o katastarskim knjigama u Pokrajini bude kosovski Vrhovni sud, prenosi dnevni list Danas.

Vlada Srbije, zbog neslaganja nekoliko ministara, prošle nedelje nije usvojila zaključak o dogovorima u dijalogu Beograda i Prištine o katastru i matičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << knjigama, čime je blokirano i usvajanje predloga skupštinske deklaracije o Kosovu, kojom bi se dalo "zeleno svetlo" za primenu sporazuma iz Brisela, saznaje Danas iz izvora u vladi.

Te dve tačke isprovocirale su više članova vlade da upute oštre kritike uz ocene da bi uplitanje Vrhovnog suda Kosova u rešenje katastarskih sporova značilo priznanje te institucije, odnosno priznanje pravosudnog sistema zasnovanog na Ustavu "Republike Kosovo".

Kako list navodi, u obrazloženju je pisalo da se neki elementi briselskih dogovora uopšte ne mogu "staviti na papir", odnosno uvrstiti u zaključke, i to zbog poverljivosti, ali da za njih garantuje međunarodna zajednica.

Prema izvorima Danasa, neki ministri nisu želeli da stanu iza dogovora o kojima ništa ne znaju i koji, navodno zbog "poverljivosti", ne mogu biti u pisanoj formi.

Na sednici vlade je bilo rasprave i oko briselskih dogovora o matičnim knjigama, a kako su upozorili neki ministri, razmena informacija o izvodima iz matičnih knjiga bila bi u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Ustavom Srbije.

Danas navodi da je sve to navelo premijera Mirka Cvetkovića da zaključak skine s dnevnog reda sednice vlade i da se usvoji samo informacija o toku dijaloga s Prištinom, koja nema nikakvu "izvršnu" snagu.

Predsednik Boris Tadić izjavio je juče da nova skupštinska deklaracija o Kosovu i ne mora da bude usvojena, jer vlada ima okvir za vođenje kosovske politike dat prethodnim deklaracijama.

"I ako je nema, to ne znači da smo slomili politiku i da nastaje neki crni dan. Bilo bi dobro da može da bude doneta, ali i ne mora", rekao je Tadić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas: Vlada zamalo greškom priznala Kosovo

Izvor: Mondo, 14.Nov.2011

Nekoliko ministara sprečilo je Vladu Srbije da usvoji zaključak o Kosovu, pripremljen u resornom ministarstvu, kojim se priznaje Vrhovni sud Kosova, piše beogradski list.

Nastavak na Mondo...

Danas: Srbija zamalo priznala Vrhovni sud Kosova

Izvor: EMportal, 14.Nov.2011

Nekoliko ministara sprečilo Vladu Srbije da usvoji zaključak pripremljen u Ministarstvu za Kosovo, koji je predviđao da vrhovna instanca za sporove o katastarskim knjigama u Pokrajini bude kosovski Vrhovni sud, prenosi Danas.

Nastavak na EMportal...

Rascep u vladajućoj koaliciji zbog Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Nov.2011

Od Deklaracije o Kosovu koju je Vlada Srbije trebalo da uputi Parlamentu još prošle nedelje, po svoj prilici neće biti ništa, jer nema saglasnosti ni unutar vladajuće koalicije, a ni u okviru šire parlamentarne većine

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.