Malovićeva: Revizija poternica

Izvor: B92, 02.Apr.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malovićeva: Revizija poternica

Beograd -- Ministarka pravde Srbije Snežana Malović najavila je da će Radna grupa tužilaštava Srbije i Hrvatske revidirati poternice za ratne zločine.

To se čini, rekla je ona, kako bi se utvrdilo da li treba i dalje voditi te postupke ili ih obustaviti.

Malovićeva je novinarima u Sava centru, uoči početka zasedanja Glavnog odbora DS, rekla da postoji oko devedeset optuznica za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, na osnovu kojih su za okrivljenima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podignute poternice.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će Radna grupa tužilaštava Srbije i Hrvatske revidirati sve poternice za ratne zločine koje su raspisane u postupcima za utrđivanje odgovornosti za ratne zločine. Malovićeva je navela da postoji oko devedeset poternica za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije i dodala da je reč o predmetima koje je srpsko tužilaštvo nasledilo od nekadašnjih vojnih sudova.

"Sa nasim tužilaštvom za ratne zločine smo razgovarali nedavno i dogovorili se da ti predmeti gde postoje poternice se revidiraju da postoji već mešovita radna grupa i cilj te grupe nije samo da evidentira predmete i poternice vec da u jednoj zajedničkoj akciji između dva tuzilastva utvrdi gde je najcelishodnije da se ti predmeti procesuiraju i da li uopšte treba i dalje da se vode", kaže Malovićeva.

Malovićeva je podsetila da je Hrvatska izmenila svoj krivični zakon i da je sada moguće ponavljanje postupaka za ratne zločine, čak i kada osoba koja se tereti za to delo nije prisutna.

"Imamo zajedničku Radnu grupu sa Hrvatskom. Dva tužilaštva će evidentirati predmete i utvrditi gde je najcelishodnije da se postupci procesuiraju i da li bi uopšte trebalo da se vode", rekla je ministarka pravde Snežana Malović i dodala da je reč o predmetima koje je srpsko tužilaštvo nasledilo od nekadašnjih vojnih sudova.

Upitana za slučaj Tihomira Purde, ona je rekla da je srpsko tužilaštvo nakon saslušanja tog hrvatskog ratnog veterana zaključila da nije bilo osnova za dalje vođenje postupka protiv njega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.