Koha: Najuticajnije žene na Kosovu

Izvor: B92, 29.Avg.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Najuticajnije žene na Kosovu

Priština -- Predsednica Kosova Atifete Jahjaga u jednoj od depeša američke ambasade na Kosovu, napisanoj pre 4 godine, pominje se među pet najuticajnijih žena na Kosovu.

Prištinski dnevnik Koha ditore prenosi deo depeše tadašnje američke ambasadorke na Kosovu Tine Kajdanu o pet najuticajnijih žena na Kosovu i o tri žene pripadnice manjinskih zajednica koje su najuticajnije u svojim nacionalnim zajednicama.

Atifete Jahjaga, sadašnja predsednica Kosova, a tada general >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << major Kosovske policije, zadužena za graničnu policiju u depeši se pominje kao jedna od najznačajnijih osoba u Policiji Kosova. Ona je prva žena koja je dobila čin general majora na Kosovu i prvi oficir Policije Kosova koja je primljena na akademiji FBI-ja.

Na toj listi, prva je Flaka Suroi, predsednica Kompanije Koha, kojoj pripadaju dnevnik Koha Ditore, Televizija KTV i još neki poslovi u okviru izdavačke delatnosti. Na drugom mestu je Jeta Džara. Ona je direktorica BIRN-a i vodeteljka programa "Jeta ne Kosove" (Jeta na Kosovu). Pre sukoba na Kosovu je radila kao novinar dnevnika Koha ditore i jedno vreme u londonskom BBC-u.

Treća najuticajnija žena u depeši od pre četiri godine je Pranvera Dobruna, koja je tada bila izvršna direktorka Kosovske energetske korporacije pominje se kao treća žena po uticaju na Kosvu, dok je za Mimozu Kusari-Ljilju, sada zamenica premijera i ministar za industriju i trgovinu, u vreme slanja depeše je obavljala funkciju predsednika Američko kosovske privredne komore, napisano da je imala uticaj na strane investicije u privredi Kosova.

Među najuticajnijim ženama iz manjinskih zajednica su Vesna Jovanović, u to vreme poslanica Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Nadira Avdić Vlasi, urednica programa na bosanskom jeziku na kosovskoj televiziji Hilmnijeta Apuk, direktorka i osnivač organizacije "Litl Pipl of Kosovo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.