Jeremić: Verujem u potvrdu saradnje

Izvor: B92, 29.Okt.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Verujem u potvrdu saradnje

Beograd -- Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić veruje da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u izveštaju SB UN potvrditi punu saradnju Srbije sa Tribunalom.

Jeremić je rekao da će nadležni organi imati detaljne sastanke sa Bramercom, koji 4. novembra stiže u Beograd u radnu posetu Srbiji u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Ujedinjenim nacija početkom decembra.

"Naša je procena da mi ovog trenutka ostvarujemo potpunu saradnju sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tribunalom i mislim da ne postoji ništa što bi moglo da se uradi, više od onog što se čini ovog trenutka", rekao je Jeremić u intervjuu koji se emituje u emisiji "Kažiprst".

Ministar spoljnih poslova ističe da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom uprkos činjenici da se ni Goran Hadžić ni Ratko Mladić ne nalaze u Hagu. Pitanje saradnje sa Haškim tribunalom ključno je za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma i za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Jeremić: Nadam da će i gospodin Bramerc u svom redovnom izveštaju Savetu bezbednosti upravo tu konstataciju i iskoristiti da Beograd u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom."

B92: Vi ste jedini optimista...

Jeremić: Ova zemlja zaista u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, ne postoji ništa što bi moglo da se uradi više nego što se čini ovoga trenutka.

B92: Sem Mladića i još jednog optuženika...

Jeremić: Ovoga trenutka mi zaista činimo sve da nijedan haški optuženik više ne bude na slobodi. Dakle, naša puna saradnja se ogleda u tome što ne postoji ništa drugo što bi moglo da se uradi, a što se ne radi sada.

U Srbiju bi do kraja godine trebalo da dođe i ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen. Tema razgovora će biti saradnja između dve zemlje i evropske integracije Srbije.

Stav Holandije da bez Mladića i Hadžića u Hagu ne može biti obostrano primenjivan Prelazni trgovinski sporazum mogao bi da omekša izveštaj Serža Bramerca, za koji se očekuje da će biti pozitivan, smatra Jeremić.

Srbija bi do kraja godine trebalo da podnese kandidaturu za članstvo u EU.

"Očekujem da će se steći okolnosti do kraja ove godine, da kada mi podnesemo kandidaturu za članstvo da ne budemo prvi ikada kojima je kandidatura odbijena", navodi Jeremić.

"Ta kandidatura treba da se preda Evropskom savetu. Taj savet treba da donese jednoglasnu odluku i da je prosledi Evropskoj komisiji, kad to kažem, mislim da su to okolnosti, da tih dvadeset sedam zemalja treba da se slože da je adekvatno proslediti tu aplikaciju Evropskoj komisiji", dodaje šef diplomatije Srbije.

Možete pogledati celo izdanje emisije "Kažiprst" u kojoj je gost Danice Vučenić bio šef diplomatije Vuk Jeremić:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bramerc: Prioritet privodjenje Mladića i Hadžića

Izvor: S media, 28.Okt.2009, 20:30

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao da je početak sudjenja Radovanu Karadžiću važan dogadjaj i da je prioritet Tužilaštva privodjenje optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića. ..Bramerc je u Sarajevu razgovarao sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem, Harisom...

Nastavak na S media...

BRAMERC ZADOVOLJAN SARADNJOM S BIH

Izvor: Kurir, 29.Okt.2009

SARAJEVO, 29. oktobar 2009. (FoNet) - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko razgovaraće danas u Sarajevu sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom o saradnji BiH sa Tužilaštvom u Hagu. Glavni tužilac Haškog tribunala u sredu se u Sarajevu sastao sa članovima Predsedništva BiH...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.