Jeremić: UN za primenu plana

Izvor: B92, Beta, 18.Feb.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: UN za primenu plana

Njujork -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić dobio je potvrdu u Njujorku da UN ostaju pri tome da se plan u šest tačaka mora u potpunosti sprovesti u delo na Kosovu.

Posle razgovora sa generalnim sekretarom Ban Ki Munom, Jeremić je precizirao da će generalni sekretar u martu izvestiti Savet bezbednosti o načinu sprovođenja plana.

Ujedinjene nacije su posle sastanka generalnog sekretara Ban Ki Muna i šefa dipolmatije Srbije Vuka Jeremića saopštile da je razgovarano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o planu od šest tačaka, koji je usvojen krajem novembra u Savetu bezbednosti, i o nastavku angažovanja Beograda i prelazne administracije UN na Kosovu.

"Generalni sekretar UN potvrdio je posvećenost nastavku angažovanja sa Beogradom na primeni odredaba svog izveštaja od 24. novembra 2008", dodaje se u saopštenju.

Jeremić je najavio da će se razgovori o primeni plana u šest tačaka biće nastavljeni u četvrtak, kada u Beograd dolazi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.

"O tome ćemo razgovarati u četvrtak i sa specijalnim predstavnikom Zanijerom i taj dijalog će se nastaviti nakon četvrtka, a u martu će generalni sekretar izvestiti Savet bezbednosti o tome do koje mere i na koji način se plan od šest tačaka sproveo u delo”, najavio je šef diplomatije Srbije.

"To je veoma važno s obzirom da je Savet bezbednosti bio taj koji je dao mandat međunarodnoj zajednici da plan od šest tačaka sprovede u realnost", kazao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova je poručio da će Srbija i ubuduće nastaviti svoju borbu za očuvanje državnosti.

"Mi se danas, kao što ćemo se i sutra i u nedeljama, mesecima i godinama koje su pred nama boriti mirnim, pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima za očuvanje naše državnosti, našeg ustavnog poretka”, rekao je on.

"Nikada, ni po koju cenu i ni na koji način nećemo odustati od te borbe. To je naša ustavna, politička i moralna obaveza i u njoj ćemo istrajati do konačne pobede", poručio je Jeremić.

Plan od šest tačaka trebalo bi da omogući kosovskim Srbima širu autonomiju u oblasti pravosuđa, policije i carine.

On će takođe omogućiti bolju zaštitu kulturnih i verskih objekata i poboljšati saobraćaj i telekomunikacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.