Jeremić: Srbija za kompromis u BiH

Izvor: B92, 10.Okt.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija za kompromis u BiH

Vuk Jeremić (Beta, arhiva)

Istanbul -- Srbija veruje da je jedino kroz kompromis moguće poboljšati situaciju u Bosni i Hercegovini, a nikako kroz nametnuto rešenje, kaže ministar Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je, posle trilateralnog sastanka sa šefovima diplomatija: BIH - Svenom Alkalajem i Turske - Ahmetom Davutogluom, da Srbija ima dobre namere i da će nastaviti, sa svim ostalim akterima u regionu i međunarodnoj zajednici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se u Bosni i Hercegovini postigne rešenje prihvatljivo za sve strane.

BiH treba da ima evropsku budućnost, kao i sve zemlje zapadnog Balkana, potrebno je rešiti probleme u BIH i moramo ih rešiti dijalogom, istakao je Jeremić.

On je dodao da je sa Alkalajem i Davutogluom imao koristan razgovor i da je postignut dogovor da se nastavi takvo okupljanje na nivou ministara inostranih poslova ili na višem nivou ili u formatu koji bi bio proširen.

Jučerašnji neformalni sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Istanbulu Jeremić je ocenio kao uspešan, naglasivši da je Turska prilično dinamičan predsedavajući, sa ambicioznim planovima na pospešivanju regionalne saradnje.

Savet za saradnju je sa ministarskog nivoa dobio snažnu političku podršku za dalje projekte i očekujemo novi zamah praktičnog delovanja do sledećeg sastanka, rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.