Trilateralni susret u Istanbulu: U BiH potreban kompromis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2009, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trilateralni susret u Istanbulu: U BiH potreban kompromis

ISTANBUL - Srbija duboko veruje da je jedino kroz kompromis moguće poboljšati situaciju u Bosni i Hercegovini, a nikako kroz nametnuto rešenje, izjavio je danas FoNetu u Istanbulu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Posle trilateralnog sastanka sa šefovima diplomatija BIH Svenom Alkalajom i Turske Ahmetom Davutogluom, Jeremić je rekao da Srbija ima dobre namere i da će nastaviti, sa svim ostalim akterima u regionu i međunarodnoj zajednici, da se u Bosni i Hercegovini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postigne rešenje prihvatiljvo za sve strane - srpsku bošnjačku i hrvatsku.

Da se nastavi takvo okupljanje

BiH treba da ima evropsku budućnost, kao i sve zemlje zapadnog Balkana, potrebno je rešiti probleme u BIH i moramo ih rešiti dijalogom, istakao je Jeremić.

On je dodao da je sa Alkalajem i Davutogluom imao koristan razgovor i da je postignut dogovor da se nastavi takvo okupljanje na nivou ministara inostranih poslova ili na višem nivou ili u formatu koji bi bio proširen.

Jeremić nije želeo da komentariše rezultate razgovora političkih lidera BiH i predstavnika međunarodne zajednice u Butmiru, ističući da je bio na putu i će o tome nešto više moći da kaže po povratku u Srbiju.

Turska dinamičan predsedavajući

Jučerašnji neformalni sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Istanbulu Jeremić je ocenio kao uspešan, naglasivši da je Turska prilično dinamičan predsedavajući, sa ambicioznim planovima na pospešivanju regionalne saradnje.

"Savet za saradnju je sa ministarskog nivoa dobio snažnu političku za dalje projekte i očekujemo novi zamah praktičnog delovanja do sledećeg sastanka", rekao je on.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči o detaljima projekata koji treba da budu pokrenuti i sa kojim izvorima sredstava.

Jaka poruka Papandreua

Jeremić je posebno važnom ocenio činjenicu da je novi predsednik grčke vlade, koji je i ministar inostranih poslova Jorgos Papandreu, juče bio na ovom sastanku, i što je za svoju prvu posetu inostranstvu posle izbora izabrao upravo Istanbul.

To, prema njegovim rečima, pokazuje da će Grčka ponovo, kao što je nekad bila aktivna u vreme predsedavanja Evropskom unijom 2003, biti angažovana na evropskim procesima Balkana.

On je rekao da je Papandreu imao jaku poruku za Balkan kada je reč o evropskim integracijama i dodao da ta poruka počinje da se zove "agenda 2014".

"Grčka će se snažno zalagati za evropsku integraciju zapadnog Balkana i velika snaga je u tome što je to Papandreu rekao ovde u Istanbulu", naglasio je Jeremić.

Jeremić je danas u Istanbulu razgovarao i sa generalnim sekretarom Saveta za regionalnu saradnju Hidajetom Biščevićem.

Davotoglu: Neophodna je zajednička vizija

Govoreći o tom susretu, na kome je bio prisutan i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da su zajednički napori Turske, Srbije i BiH u cilju rešavanja regionalnih problema i planiranja budućnosti ključni za regionalnu stabilnost, prenela je turska novinska agencija Anadolija.

Davutoglu je istakao, otvarajući juče neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i potpredsednika vlada zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), da je stabilnost na Balkanu ključna za stabilnost Evrope, zbog čega je veoma važno da "EU i NATO otvore svoja vrata balkanskim zemljama".

U tom kontekstu od velike važnosti je poštovanje ljudskih prava, demokratija i vladavina prava. Da bi se to ostvarilo neophodna je zajednička vizija budućnosti regiona, dok je za prevazilaženje glavnih teškoća i problema neophodna regionalna integracija, dodao je turski ministar spoljnih poslova.

Kao četiri cilja članova Procesa saradnje Davutoglu je naveo: ostvarenje političke stabilnosti, unapređene ekonomske povezanosti, kulturni pluralizam i pretvaranje regiona u jedan od stubova Evrope, koji bi se zasnivao na regionalnoj saradnji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.