Jeremić: Podela Kosova nije i neće biti srpski predlog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Podela Kosova nije i neće biti srpski predlog

BERLIN - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u intervjuu nemačkom političkom nedeljniku "Špigl" da podela Kosova nije i nikada neće biti srpski predlog.

On je naglasio da, kada je reč o inicijativi Srbije da Međunarodni sud pravde (MSP) ispita zakonitost jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija ne želi konfrontaciju, već samo pravni savet.

"Ne treba niko da glasa za našu političku poziciju, već samo za pravo jednog člana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ujeidnjenih nacija da dobije savetodavno mišljenje MSP. Do sada je 21 put bilo takvih želja i nikada to nije odbijeno", rekao je Jeremić, odgovarajući na konstataciju da je on kod više od 100 ministara inostranih poslova agitovao za podršku srpskoj inicijativi, o kojoj će u sredu odlučivati UN.

Jeremić je rekao da se tu radi o pitanju da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova spojivo s međunarodnim pravom i da MSP o tome treba da iznese svoju savetodavnu procenu.

Ogovarajući na pitanje "Špigla" kako spaja nameru Srbije da 2009. godine postane zvanični kandidat za EU i inicijativu o iznošenju pitanja pred MSP, Jeremić je rekao da Srbija postupa oprezno.

Odgovarajući na pitanje da li ozbiljno veruje da će 47 zemlja, među kojima 21 članica EU, koje su do sada priznale Kosovo promeniti svoje mišljenje, Jeremić je odgovorio da Srbija ne želi konfrontaciju, već pravni savet.

"Mi ne želimo konfrontaciju, samo pravni savet. On ima, pre svega, veliku moralnu i političku težinu. MI želimo nazad za pregovarački sto", rekao je Jeremić i najavio da će Srbija biti otvorena za razgovore.

'Do tada ne bi smelo, međutim, da bude daljeg priznavanja Kosova ili da ono dobija članstvo u međunarodnim organizacijama', rekao je Jeremić.

Na napomenu "Špigla" da je srpski predsendik Boris Tadić kao jednu od opcija naveo podelu Kosova i pitanje da li je to pretnja, Jeremić je rekao: 'Nne, podela Kosova ne stoji na našoj agendi, to nije i neće biti nikada naš predlog."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.