Jeremić: Moguć povratak ambasadora

Izvor: B92, 05.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Moguć povratak ambasadora

Beograd -- Vuk Jeremić je izjavio da postoji mogućnost da se ambasadori koji su povučeni iz inostranstva na konsultacije u Beograd na jesen vrate na radna mesta.

Ministar spoljnih poslova Srbije objasnio je da se sada Srbija nalazi u fazi kada čini sve da Kosovo ne postane članica nijedne međunarodne organizacije i pokušava da smanji broj zemalja koje su odlučile da priznaju "nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova".

"Dokle god smo u procesu zaustavljanja priznavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova, ne bih predlagao vladi povratak ambasadora", rekao je Jeremić.

On je ponovio da će u septembru, na Generalnoj skupštini UN-a, Srbija predložiti rezoluciju kojom će zatražiti saglasnost predstavnika drugih zemalja članica svetske organizacije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o nelegalnom proglašenju nezavisnosti Kosova.

"U Generalnoj skupštini svaka zemlja ima jedan glas. Mislim da tu možemo da odnesemo pobedu u glasanju", rekao je Jeremić.

On je naveo da u toj fazi može da zamisli debatu o povratku ambasadora Srbije u inostranstvo.

Ministar je ocenio da podnošenje tužbi protiv zemalja koje su priznale nelegalnu nezavisnost Kosova predstavlja "legitiman čin", ali ne bi urodilo plodom, nego bi nanelo štetu državi.

"Oni koji se zalažu za tužbe, imaju za cilj zaustavljanje procesa evropskih integracija Srbije", ocenio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može da Međunarodnom sudu pravde tuži neku zemlju ako ona to ne prihvata, kao i da eventualne tužbe protiv zemalja članica Evropske unije mogu da znače proširenje spiska uslova za prijem u Uniju.

"Onda uslov više neće biti Hag, nego povlačenje tužbe. To bi značilo da smo prvi put gurnuli uslovljavanje vezano za Kosovo u proces evropske integracije. To je opasna stvar", kazao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povučeni ambasadori na poslu od jeseni?

Izvor: Mondo, 05.Maj.2008

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da postoji mogućnost da se ambasadori koji su povučeni iz inostranstva na konsultacije u Beograd na jesen vrate na radna mesta.

Nastavak na Mondo...

Jeremić odgovarao na pitanja građana

Izvor: Mondo, 05.Maj.2008

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će se u međunarodnoj javnosti postići veći efekat ako Srbija od Međunarodnog suda pravde u Hagu traži mišljenje o legalnosti jednostrane nezavisnosti Kosova, nego ako pred tim sudom pojedinačno tuži države koje su tu nezavisnost priznale.

Nastavak na Mondo...

Jeremić: DS će podržati energetski sporazum s Rusijom- ratifikacija posle izbora!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2008

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će Vlada Srbije na predstojećoj sednici usvojiti predlog o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom i da će taj dokument biti upućen na ratifikaciju novom sazivu parlamenta..."Demokratska stranka podržava sporazum svim srcem...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.