Jeremić: Istraga o Martijevim navodima sa mandatom UN

Izvor: Politika, 16.Feb.2011, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Istraga o Martijevim navodima sa mandatom UN

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić založio se večeras u Njujorku za sveobuhvatnu i nezavisnu istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, koja bi imala mandat UN.

„Stav Srbije je da je rešenje u uspostavljanju ad hok istražnog mehanizma koji će stvoriti Savet bezbednosti i koji će ovom telu biti odgovoran”, istakao je Jeremić na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Jeremić je podsetio da je „tako bilo i u svim ostalim slučajevima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ratnih zločina na Balkanu, bez obzira na to kojoj su strani pripadali počinioci i bez obzira na njihovu političku ulogu”.

Po rečima srpskog ministra, istraga Euleksa neće biti dovoljna, jer Euleks nema mandat da sprovede ozbiljnu istragu.

„Želim da budem jasan. Doprinos Euleksa u otkrivanju onoga što se dogodilo na Kosovu biće od suštinskog značaja. Međutim, samo to neće biti dovoljno jer Euleks ne može da deluje izvan Kosova - a optužbe obuhvataju ne samo teritoriju Kosova, već i različite članice UN u Evropi, Aziji i Africi”, naveo je srpski ministar.

Istraga bi, takođe, trebalo da osigura efikasnu zaštitu svedoka i program za njihovo premeštanje kao bi se garantovalo verodostojno svedočenje za sve, istakao je Jeremić i upozorio da je zaštita svedoka akutan problem na Kosovu.

On je dodao da jedna institucija mora da koordiniše istražni proces, rukovodi pitanjima jurisdikcije i omogući odgovorajuću podelu pravde.

Po njegovim rečima, jedino se uz pomoć učesčha SB UN može sprečiti pojava utiska o dvostrukim standardima u podeli pravde.

„Zadržavanje koherentnog pristupa pitanju ratnih zločina je suštinska komponenta zajedničkih napora da se konsoliduju mir i stabilnost na Balkanu”, ocenio je Jeremić.

Srbija, kako je rekao, od Saveta bezbednosti UN traži da ispita istinitost optužbi iznesenih u Martijevom izveštaju, i - ukoliko dokazi to potvrde - da svi krivci budu privedeni pravdi.

Sednica, na kojoj će se raspravljati o najnovijem izveštaju generalnog seketara UN o situaciji u pokrajini, pokriva period od 19. oktobra prošle godine do 15. januara ove godine, u okviru kojeg je i specijalni izvestilac Saveta Evrope Marti podneo svoj izveštaj.

Jeremić je istakao da Srbija ne očekuje da diskusija o ovome bude završena danas, već da je današnja sednica početak zajedničkog napora da se dođe do konsenzusa kako da se reši ovo pitanje.

„Želim da jasno stavim do znanja da je za nas pitanje trgovine ljudskim organima prvorazredno etičko pitanje i pitanje ljudskih prava. Moramo da osiguramo da se ono ne predstavlja kao pokušaj svaljivanja zajedničke krivice. Ne postoji ni krivica ni nevinost celog naroda. Krivica, kao i nevinost, nije kolektivna, već lična”, naglasio je srpski ministar.

Ističući da je imperativ da se sprovođenje odgovarajuće istrage ne politizuje ili dovodi u vezu sa diplomatskim sporom oko Kosova, Jeremić je naveo da ona mora biti u službi istine i pomirenja.

„Uspešan završetak te istrage je preduslov za trajan mir, a predstavljaće i konačno odbacivanje politika koje su promovisale etničko čišćenje i kriminalizaciju društva”, rekao je Jeremić.

Na sednici, koja se održava uoči trogodišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije je ponovio stav Srbije - da je ta nezavisnost ništavna i da je Srbija nije niti će je priznati, ni eksplicitno ni implicitno.

On je pozvao veliku većinu članica UN koje nisu priznale Kosovo da ostanu pri svom principijelnom stavu, obezbeđujući da unilateralni pokušaji da se nametnu ishodi za etničke i terotorijalne sporove ne budu legitimizovani i sprečavajući da Kosovo postane opasan i destabilizujući presedan.

To će, kako je rekao, doprineti i zdravoj atmosferi i omogućiti da dugoočekivani dijalog Beograda i Prištine može da počne.

Napominjući da UN ostaju glavni faktor u pokrajini, Jeremić je ukazao da je Srbija snažno opredeljena za dijalog, i da deli stav generalnog sekretara da je to „dragocena prilika da se reše dugogodišnja pitanja što će značajno doprineti konsolidaciji mira, stabilnosti i pomirenja na Kosovu i širom regiona”.

Jeremić je naveo da će biti mnogo pitanja o kojima treba da se diskutuje, i da će neka od njih biti komplikovana.

„Kako se budemo kretali napred moraćemo da se borimo kako bismo izgradili poverenje i razumevanje.Rezultati će sigurno doći, ukoliko strane pokažu dobru veru, i budu naporno radile u cilju postizanja konstruktivnih dogovora koji će biti na korist svih stanovnika na Kosovu”, rekao je Jeremić.

To može otvoriti put za ono što treba da bude ultimativni rezulatat pregovora: preobražavajući mir između Srba i Albanaca širom našeg regiona.

„Moja zemlja je posvećena rešavanju svih razlika za pregovaračkim stolom. Pozdravljamo priliku koju dijalog predstavlja, nameravamo da je maksimalno iskoristimo, što očekujemo i od druge strane”, dodao je Jeremić.

Stoga je, naglasio je Jeremić, od suštinskog značaja da niko ne pokušava da menja realnost na terenu dok pregovori traju.

Brojni izveštaji generalnog sekretara upozoravali su na ovu opasnost, ukazao je Jeremić, dodajući da takvi pokušaji mogu da potkopaju i možda fatalno ugroze pregovore.

Jeremić je ukazao i da se u Banovom izveštaju skreće pažnja na mali broj interno raseljenih lica. Naime, u periodu koji pokriva izveštaj vratilo se 120 Srba od njih 205.835 koliko ih je bilo proterano od juna 1999. godine.

Kada je reč o srpskom kulturnom nasleđu, Jeremić je rekao da Srbija apeluje na sve potencijalne donatore da pomognu kako bi proces rekonstrukcije srpskih crkava i manastira, uništenih u pogromu marta 2004. godine, bio završen.

Govoreći o izborima održanim nedavno na Kosovu, Jeremić je podsetio na navode iz Banovog izveštaja da njegov specijalni predstavnik „nije raspisao izbore, niti su oni organizaovani u okviru Rezolucije SB UN 1244, niti će potvrditi rezultate”.

Prema Jeremiću, potrebno je ispitati rezultate izbora, koji su, kako je rekao prema svemu, bili puni mrlja.

On je rekao da se u Banovom izveštaju navodi zaključak Evropske mreže organizacija za nadgledanje izbora da je zabeležen veliki broj nepravilnosti što je u velikoj meri uticalo na poverenje u demokratski proces na Kosovu.

Tanjug

objavljeno: 16.02.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Istraga o Martijevim navodima sa mandatom UN

Izvor: Blic, 16.Feb.2011

NJUJORK - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić založio se večeras u Njujorku za sveobuhvatnu i nezavisnu istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, koja bi imala mandat UN..."Stav Srbije je da je rešenje u uspostavljanju ad hok istražnog mehanizma koji će stvoriti...

Nastavak na Blic...

Jeremić zahteva istragu SB UN

Izvor: BBC na srpskom, 17.Feb.2011, 06:41

Sprski šef diplomatije pozvao je Savet bezbednosti UN da pokrene istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosovu nakon 1999. godine.

Nastavak na BBC na srpskom...

Ko da vodi istragu o trgovini organima?

Izvor: Radio 021, 17.Feb.2011

Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija generalno su podržali sprovođenje istrage o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, ali su ostali podeljeni u stavu da li istragu treba da sprovodi Euleks ili UN, kako je predložila Srbija.

Nastavak na Radio 021...

Zapadni mediji optužuju Unmik

Izvor: Danas, 17.Feb.2011

U izvorima bliskim državnom vrhu Srbije Danasu je rečeno da napori Beograda da se istraže navodi iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima nailaze na veliki otpor jer se mnogi osećaju prozvanim.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.