Jeremić: Ako popustimo Kosovu, to neće biti poslednje proglašenje nezavisnosti u Srbiji

Izvor: Blic, 20.Jun.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Ako popustimo Kosovu, to neće biti poslednje proglašenje nezavisnosti u Srbiji

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je sinoć da ako Srbija popusti jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije to neće biti poslednje jednostrano proglašenje nezavisnosti na njenoj teritoriji.

- Jednostrano proglašenje nezavisnosti predstavlja jedan dramatičan presedan i ako se tom presedanu decidno ne oduprete i ako pošaljete signal svetu da ste spremi da zarad neke imaginarne i svetle budućnosti odustanete od dela svoje teritorije, praktično upućujete >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poziv da se to desi ponovo - rekao je Jeremić gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na televiziji B92.

Jeremić je podsetio da u Srbiji postoje etničke tenzije i ljudi koji zloupotrebljavaju verska osećanja i opredeljenja i da ako se desi popuštanje i odustajanje od jednog dela teritorije može se desiti "da krenu da nas pritiskaju i za neki drugi deo Srbije".

Jeremić je naveo da su kosovski Albanci jedinstveni u pogledu sopstvenih interesa i nastojanja da Kosovo bude nezavisno, a da u Srbiji to nije slučaj, ukazujući da ima "pukotina" kada je reč o državnim i nacionalnim interesima uključujući i teritorijalnu celovitost .

- Ako popustimo albanskim separatistima to neće biti biti poslednje jednostrano proglašenje nezavisnosti na teritoriji Srbije - kazao je ministar spoljnih poslova.

Jovanović: Bošnjaci nisu pretnja

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je gostujući u istoj emisiji da problem u Sandžaku ne predstavlja opasnost za Srbiju.

- Bošnjaci u Srbiji nisu pretnja za srpsku državu - ukazao je Jovanović.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić istakao je da je pre svega, po Ustavu Srbije i drugim aktima, Kosovo deo Srbije i da bi obaveza onih koji se bave spoljnom politikom trebalo da bude očuvanje teritorijalnog integriteta.

Vučić je ukazao da je obaveza Srbije kao države da prema međunarodnoj zajednici, organizacijama i drugim suverenim državama nastupa sa pozicije svog Ustava i sa pozicije zaštite teritorijalnog integriteta.

Povezane vesti: Jeremić: Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova Kosovska vlada pojačava lobiranje za nezavisnost Kosovska vlada za lobiranje ulaže deset puta više od nas Dačić: Razgovori u Briselu ne vode priznavanju nezavisnosti „Kosovo je zenica našeg oka, naša duša“

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.