Guskova: Srbija više nije sama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guskova: Srbija više nije sama

BEOGRAD - Srbija treba da bude okrenuta ka Evropi i Rusiji, ali uz potpunu samostalnost u vođenju unutrašnje politike, rečeno je na međunarodnoj konferenciji "Srbija u savremenom geostrateškom okruženju" koja je održana u Beogradu.

Na skupu, u organizaciji beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu, istaknuto je da je za Srbiju, kao malu državu sa brojnim problemima, važno da ostane okrenuta ka Evropi, ali ne sme da zanemari ni druge važne aktere >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međunarodne politike.

Učesnici skupa ukazali su da se Srbija, osim globalnih, suočava i sa specifičnim izazovima, poput očuvanja teritorijalnog integriteta, institucionalnih reformi, odnosa sa susedima i svetskim silama.

Mit o srpskoj krivici

Direktorka Centra za izučavanje savremene balkanske krize u Institutu za slovenske nauke pri Ruskoj akademiji nauka Jelena Guskova rekla je da "Srbija više nije sama, pošto ima podršku Rusije i da srpsko rukovodstvo ne sme da propusti tu šansu".

Ona je kao posebne probleme za geostrateški položaj Srbije navela razjedinjeni prostor na kojem žive Srbi, oslabljenu vojsku, zapadne pritiske i uslovljavanja, kao i komplikovane odnose sa nekim bivšim jugoslovenskim republikama.

Jedan od problema za Srbiju u geostrateškom okruženju, Guskova vidi i "mit koji i dalje postoji u svetu o krivici Srba zbog događaja na Balkanu" krajem prošlog veka.

Guskova je rekla da su predstavnici drugih država i međunarodnih organizacija često povlačili nepravedne i naizgled nelogične poteze, koji su bili antisrpski, dok su Srbi kažnjeni zbog toga što su im se suprotstavili.

Evropa bitna, ali ne jedina

Slobodan Pešić sa Američkog javnog univerziteta istakao je da je za Srbiju, kao malu i nestabilnu državu sa mnogostrukim problemima, fokusiranje na Evropu bitno, ali da to ne sme biti jedini stub spoljne politike.

Profesor japanskog Univerziteta Nagoja Mamoru Sadakata ocijenio je da se Srbija od 2000. godine fokusirala na jačanje odnosa sa susedima, uključujući i one koji su je donedavno smatrali neprijateljem.

Sadakata je dodao da je Srbije diskretno i odgovorno reagovala na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, čime je pokazala da je faktor stabilnosti na Balkanu.

Konferenciju je održana u saradnji s Ministarstvom odbrane Srbije i fondacijom "Hans Zajdel".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.