Grubješić: Ne verujem da će na stolu biti ultimatum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2021, 11:23

Grubješić: Ne verujem da će na stolu biti ultimatum

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da ne veruje da bi se tokom posete specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka na stolu mogao da nađe neki ultimatum u vezi sa KiM, jer je EU statusno neutralna u vezi sa kosovskim pitanjem.

Ona je na TV Pink, uoči posete Lajčaka Beogradu, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da na stolu ne može biti ni datum nastavka dijalaga jer to, dodaje, ne zavisi od Beograda, budući da kosovska vlada još nije formirana.

Navela je da je osnovni cilj Lajčakove posete Prištini da opipa puls posle izbora na KiM i to da li će nova kosovska vlada biti zainteresovana da nastavi dijalog.

"Videćemo da li je izvesno da u drugoj polovini godine dođe do nastavka dijaloga", kaže Grubješić.

Kaže da Lajčak nikad nije bio dobrodošao u Prištini, a da mu najviše zameraju mapu u njegovom kabinetu na kojoj je KiM sastavni deo Srbije.

"Vrlo su svi bili distancirani i nezadovoljni što dolazi, svi pominju Slovačku, zemlju iz koje dolazi, a koja je među pet država članica EU koje ne priznaju takozvano Kosovo", kaže Grubješić.

Povodom sinoćnjeg sastanka Lajčaka sa predsednikom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem i ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom, Grubješić je rekla je da je ambasador Kosnet rekao da SAD pružaju punu podršku EU i Lajačaku da se dijalog Beograda i Prištine nastavi.

Čini se, kaže Grubješić da Nemačka i Francuska kupuju vreme pošto je politika proširenja stavljena po strani i nikome se ne žuri da dijalog da rezultate, a da izgleda da su SAD spremne da se ubrza dijalog.

Ne zna, navodi, koliko će SAD biti spremne da prihvate tu kupovinu vremena u naredne dve godine i da ne dođe do sporazuma mada, kaže, još nismo čuli neki plan predsednika SAD Džozefa Bajdena za Zapadni Balkan.

"Kakav će stav nove garniture u Prištini biti o sprovođenju onoga na šta su se obavezali Briselskim sporazumom, to je opet test za EU da li može da natera Prištinu da ispuni ono na šta se obavezala", navela je Grubješić.

Povodom današnjeg odlaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Sarajevo, gde će odneti vakcine protiv korona virusa, Grubješić kaže da je sjajno to što možemo da pomognemo i susedima i da je to prava regionalna politika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.