Gašparovič za Srbiju u Evropskoj uniji

Izvor: Blic, Tanjug, 03.Dec.2009, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašparovič za Srbiju u Evropskoj uniji

Slovačka snažno podržava Srbiju u procesu približavanja Evropskoj uniji. Bez obzira na ishod u Međunarodnom sudu pravde, nećemo priznati nezavisnost Kosova, rekao je Ivan Gašparovič, predsednik Slovačke, koji je doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Beogradu.

Predsednik Slovačke kaže da će njegova zemlja preneti sva iskustva Srbiji kako bi se brže kretala ka evrointegracijama i što pre postala član >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropske unije. Gašparovič je istakao značaj odluke Evropske komisije koja je nedavno dala preporuku da se odblokira privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom. Kao drugu važnu činjenicu istakao je i ukidanje viza za građane Srbije, što zapravo "pokazuje da EU ima pozitivan stav prema Srbiji i njenom članstvu u Uniju".

Gašparovič je podsetio da je Slovačka odlučila da prilaganjem podneska učestvuje u raspravi o Kosovu pred Sudom u Hagu. On je naveo da njegova zemlja može da prizna nezavisnost pokrajine samo u slučaju da Srbija to učini.

- A to je nelogično da se dogodi. Ukoliko Međunarodni sud pravde bude donosio odluku u skladu sa međunarodnim pravom, konačno mišljenje biće povoljno za Srbiju. Međutim, odluka će biti teža ako se Sud bude rukovodio političkim obzirima - kaže predsednik Slovačke.

Njegov domaćin u Beogradu bio je predsednik Srbije Boris Tadić, sa kojim je razgovarao i o konkretnim investicionim projektima. Složili su se i da mogućnosti za snažniju ekonomsku saradnju otvaraju, pre svega, u oblasti energetike, odnosno izgradnji skladišta gasa i remonta kotlova u termoelektranama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.