Fejt: Potrebna saradnja s Beogradom

Izvor: B92, 02.Sep.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: Potrebna saradnja s Beogradom

Priština -- Predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt izjavio je u Briselu da nedavni akti vandalizma u Prištini, upereni protiv misije Evropske unije, moraju biti osuđeni.

Fejt je, govoreći na zasedanju Odbora Evropskog parlamenta za spoljnu politiku, istakao napredak u procesu sklapanja sporazuma između Euleksa i MUP-a Srbije. Fejt smatra da je ostvaren dobar napredak ka veoma skorom sklapanju sporazuma Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o saradnji i posebno snažnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontroli granične linije Kosova.

Kada će, međutim, sporazum biti sklopljen - ostaje da se vidi, ali postoje indicije, prema Fejtovim rečima, da bi to moglo biti do 22. septembra.

"Misija Euleks nadgleda poslove kosovske policije u svim oblastima obuhvaćenim vladavinom prava. Napredak je za sada zadovoljavajući, ali pred Kosovom je još dug put i vlasti moraju da omoguće optimalne uslove za rad misije Euleksa na Kosovu", kaže Fejt.

Vlasti u Prištini treba da nastave tesno da sarađuju sa Euleksom, napominje Fejt. Borba protiv organizovanog kriminala nemoguća je bez koordinisane akcije Euleksa, Beograda i Prištine.

"Napori da se stane na put organizovanom kriminalu i korupciji ostaju veliki izazov za kosovske vlasti. Ovo će zahtevati punu saradnju kosovskih lidera, kao i dalju pažnju članica Evropske unije. Organizovani kriminal ne poznaje prepreke ni granice. Za pravi napredak u borbi portiv organizovanog kriminala biće neophodan širi regionalni pristup", kaže Fejt.

On je u izlaganju i razgovoru s poslanicima Evropskog parlamenta samo posredno komentarisao napade na vozila Euleksa i odbijanje albanskih vlasti u Prištini da prihvate sporazum Euleks-MUP Srbije, ali je izjavio da se nada da se to neće ponoviti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.