Dogovor ako se sasluša Srbija

Izvor: B92, 29.Mar.2013, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dogovor ako se sasluša Srbija"

Ranilug -- Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin očekuje da će dogovor u sledećoj rundi dijaloga o Kosovu biti postignut ako se budu saslušali argumenti Srbije.

Vulin je izjavio da dogovor u sledećoj rundi razgovora 2. aprila u Briselu ne zavisi samo od Srbije, ali da očekuje da se argumenti zvaničnog Beograda pažljivo saslušaju, pažljivije nego dosad, i da se na osnovu toga donese zaključak.

"Ukoliko se budu slušali argumenti Srbije, dogovor će biti postignut", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Vulin u Ranilugu u Kosovskom Pomoravlju, gde se susreo s predstavnicima lokalne samouprave iz opštine Kosovska Kamenica.

On je istakao da pregovarački tim Beograda u Brisel ide sa jasnim argumentima, kao i uvek do sada, sa jasnim idejama i planovima i da se ispod Rezolucije Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji ne može ići.

“Da smo hteli da prihvatimo Ahtisarijev plan, mi bi već to uradili. Ahtisarijev plan nije dobro rešenje, da je taj plan dobar ovde bi Srbi živeli bolje, ali kao što vidite i Srbi koji žive u opštinama koje su ustanovljene i vođene po Ahtisarijevom planu ne ističu se ni zaštitom u smislu prava, ni ekonomskim napretkom ni povećanjem svoje brojnosti”, rekao je Vulin.

On je istakao da je Ahtisarijev plan na delu pokazao da za Srbiju nije dobar, ponovivši da nema gašenja srpskih institucija u pokrajini.

“Zajednica srpskih opština nije način da nešto ugasimo, nego način da nešto drugačije i bolje organizujemo i učinimo prihvatljivim za sve”, ukazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Osvrćući se na današnju posetu Kosovskom Pomoravlju, Vulin je rekao da se mora rešavati problem transporta dece od kuće do škole koji u ovom području postoji.

“Založiću se kod Ministarstva prosvete, koje ima veliko razumevanje za sve što se događa na Kosovu i Metohiji, da ne smanjuje broj odeljenja i ne sprovodi racionalizaciju na prostoru Kosova i Metohije”, rekao je Vulin.

On je istakao da se mora voditi računa o tome da ovde svako ugašeno školsko odeljenje nije stvar uštede, nego stvar političke poruke i da je ovde svako ugašeno odeljenje nešto što govori ljudima da treba da odu.

"Ja ne želim da iko ode i država Srbija ne želi da iko ode sa ovih prostora. Sa predstavnicima Srba iz ovog kraja razgovarao sam o životnim problemima i onome što se dešava u Briselu, radujem se što vidim hrabrost ovih ljudi i poverenje da državni vrh neće napustiti svoju zemlju, kao što neće", rekao je Vulin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin:Dogovor uz srpske argumente

Izvor: Mondo, 29.Mar.2013

Aleksandar Vulin očekuje dogovor u sledećoj rundi pregovora sa Prištinom, ali samo ako se uzmu u obzir srpski argumenti...Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je izjavio da dogovor u sledećoj rundi razgovora 2. aprila u Briselu ne zavisi samo od Srbije, ali da očekuje da se argumenti...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.