Đurić oštro osudio napade na Srbe u Goraždevcu

Izvor: Blic, 07.Dec.2015, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić oštro osudio napade na Srbe u Goraždevcu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio jutrošnji teroristički napad albanskih ekstremista na Srbe i njihovu imovinu u Goraždevcu, te pozvao sve Srbe na Kosovu i Metohiji da sačuvaju prisebnost i ne odgovaraju na provokacije.

Đurić naglašava da je nedvosmisleni cilj napada zastrašivanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji da bi se ono prinudilo na iseljavanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te ocenjuje da "kristalna noć" u Goraždevcu ima sva obeležja terorizma.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju u saopštenju ističe da je ovo terorističko delo još jedan podsetnik koliko je situacija u kojoj žive Srbi u južnoj pokrajini daleko od normalne i standarda kakvi postoje u društvima čija je ambicija da postanu dio Evropske unije.

Prema njegovim rečima, ovo je upozorenje svima koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji podložna destabilizaciji i kakve konsekvence može imati neadekvatno reagovanje na politički ekstremizam dela opozicije u Prištini, koja je šovinističkom retorikom i delovanjem od svih nealbanaca u srpskoj južnoj pokrajini napravila potencijalnu metu.

Đurić je uveren da velika većina Albanaca na Kosovu i Metohiji ne želi eskalaciju nasilja u svom okruženju, a privremene institucije samouprave u Prištini sada imaju priliku da pokažu svoju zrelost tako što će pronaći počinioce ovih bezumnih i ničim izazvanih terorističkih akata.

- Apelujem i da međunarodna zajednica na ovu situaciju reaguje sa najvećom ozbiljnošću kako bi se izbeglo dalje ugrožavanje bezbednosti Srba i narušavanje krhke stabilnosti na Kosovu i Metohiji - istakao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Na području Goraždevca jutros oko 3.00 časa nepoznata lica albanske nacionalnosti pucala su iz vatrenog oružja širom Goraždevca, srušen je spomenik žrtvama NATO bombardovanja u centru mesta, pucano je na kuću u vlasništvu Saše Petrovića, zapaljen je automobil Srboljuba Kolašinca i spaljena trafika porodice Vuksanović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić u Goraždevcu: Nestala je struja i onda je usledio teroristički napad

Izvor: Blic, 07.Dec.2015

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Goraždevcu da je jutrošnji napad u ovom selu teroristički čin, a da su Srbiji za bezbednost ovdašnjih Srba lično odgovorni albanski političari sa Kosova...Đurić je nakon obilaska porušenog spomenika žrtvama NATO bombardovanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.