UJEDINJENJE: Đilas i Čeda prave zajedničku stranku

Izvor: Kurir, 28.Okt.2013, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UJEDINJENJE: Đilas i Čeda prave zajedničku stranku

Članovi dve stranke da se izjasne o pravljenju političke organizacije koja bi odgovorila na probleme u kojima se nalazimo, kaže Jovanović

BEOGRAD - Sklopili savez.

Lideri LDP i DS Čedomir Jovanović i Dragan Đilas razgovarali su u ponedeljak o ujedinjenju te dve stranke i zajedničkom delanju u parlamentu i javnosti. Njih dvojica su juče na sastanku u sedištu LDP izabrali liberala Bojana Đurića i demokratu Borislava Stefanovića da u naredna dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << meseca konkretizuju saradnju.

- Ne govorim o utapanju i ne govorim o stvaranju jake stranke iz straha od izbora, nego o potrebi za političkom ravnotežom. Danas smo razgovarali o ključnim pitanjima, o tome šta je potrebno društvu - istakao je Čedomir Jovanović. On je dodao da ove dve partije ne beže od odgovornosti kada je reč o budućnosti zemlje i da zato žele da unaprede međusobne odnose.

- Želimo da se članovi dve stranke izjasne o spremnosti da zajedno napravimo političku organizaciju koja bi efikasno odgovorila na probleme u kojima se Srbija nalazi - napomenuo je Jovanović.

Posle sastanka, lider DS kao ni pri dolasku kod Jovanovića, ni posle sastanka nije delovao preterano raspoloženo, a bio je i znatno manje rečit od lidera LDP. On je ipak rekao da DS i LDP imaju iste stavove o evropskim integracijama Srbije i potrebi da se što pre primeni Briselski sporazum i sprovedu reforme.

- To ne znači i automatski stvaranje nove stranke. Ako očekujete da ćemo za 15 dana izaći i reći „imamo novu stranku“, to neće biti slučaj - rekao je Đilas. On je dodao da ne zamera Jovanoviću što se sastao s vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

LDP i DS su spremni da podrže politiku borbe protiv korupcije i kriminala, iako je Jovanović zbog buduće saradnje sa DS rekao da ne može da se složi s „idejom da je za sve što je loše u Srbiji odgovorna DS“.

Reagovanja / Šta kažu analitičari

Branko Radun: Taktika DS da se vrati na vlast

Analitičar Branko Radun smatra da je prirodno što će se LDP i DS ujediniti jer LDP „rizikuje da ne prođe cenzus na izborima“, dok DS ima interes da ojača nastup kao politička opcija.

- Ta saradnja je najpre da bi se DS vratila na vlast. Politička situacija u Beogradu je motivisala da LDP i DS krenu tim putem. Verovatno nijedna od ove dve političke opcije ne očekuje rezultate na izborima. Na izborima u Beogradu je moguće da će postići iznenađujući rezultat.

Milan Nikolić: Neće biti velikog efekta

Analitičar Milan Nikolić tvrdi da je dobro što se opozicija polako ujedinjuje, ali da saradnja LDP i DS neće odjeknuti toliko koliko im se možda čini. Nikolić dodaje da bi DS bilo dovoljno da je ostala jaka da bude stožer, te da je njihov trenutni status motivisao tu saradnju.

- Efekat neće biti preveliki, LDP će preći cenzus, ali postoji problem što se njihovi međusobni glasači ne podržavaju. Dakle, mnogi glasači LDP nikad ne bi podržali DS, i suprotno.

Đorđe Vukadinović: Hoće da pariraju SNS

Analitičar Đorđe Vukadinović smatra da ujedinjenje DS i LDP neće biti toliko uspešno koliko bi bio uspešan zajednički nastup dve partije.

- Jasno je da je želja da se napravi blok koji bi parirao koliko-toliko SNS i njegovoj snazi. To je motiv te saradnje, ali je to na dugom štapu. Smatram da je zajednički nastup moguć, ali ujedinjenje nije. To je opcija za koju se zalaže Zapad, a koja ne smeta SNS, jer je to stara ideja o dve jake partije koje se smenjuju na vlasti.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Počeo sastanak LDP i DS o budućoj saradnji

Izvor: Blic, 28.Okt.2013

Sastanak rukovodstva Demokratske stranke (DS) i Liberalno demokratske partije (LDP) na kome će biti reči o njihovoj budućoj saradnji, počeo je danas nešto posle 13 časova. ..U delegaciji DS su lider demokrata Dragan Đilas, zamenik predsednika DS Bojan Pajtić, predsednik Političkog saveta te...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.