Cvetković spasava honorarce

Izvor: Politika, 15.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković spasava honorarce

Vlada Srbije uskoro će ponovo raspravljati o odlukama u vezi sa porezima na autorske honorare, saznaje „Politika”. Premijer Mirko Cvetković naložio je Ministarstvu finansija da preispita rešenja predviđena Izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koje se odnose na neoporezovani deo autorskih honorara.

Podsećamo da su se izmenama ovog zakona, koji je stupio na snagu 8. maja, ukupni porezi i doprinosi po autorskom honoraru povećali sa dosadašnjih 26 na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 50,6 odsto za zaposlene honorarce (koji imaju svoj stalni posao a honorarno rade „sa strane”) , i sa 37 odsto na 78 odsto za nezaposlene honorarce (koji nemaju stalni posao). Time su svi koji zapošljavaju honorarne saradnike, a pre svega medijske kuće, stavljeni u veoma nepovoljan položaj, jer bi povećanjem opterećenja poslodavaca vlada primorala mnogobrojna preduzeća iz uslužne delatnosti na znatno umanjenje broja honorarnih saradnika.

Prema podacima Unije poslodavaca Srbije, na mesečnom nivou u našoj zemlji ostvari se prosečno 180.000 autorskih ugovora, od kojih su ovi ugovori velikom broju nezaposlenih građana jedini izvor prihoda.

Medijske kuće okupljene oko Asocijacije medija ocenjuju da je izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana drastično otežan već izuzetno težak finansijski položaj svih medijskih kuća u zemlji. „Učinjeno je to i u trenutku kada je kao jednu od mera za pomoć oporavka medijske industrije Asocijacija predložila upravo smanjenje i privremeno ukidalje dažbina koje se regulišu ovim zakonom”, navodi se u saopštenju ove asocijacije.

Ovim izmenama Zakona, kako navodi Asocijacija medija, na informativnom planu najozbiljnije je ugrožena dalja saradnja s više od 1.500 honorarnih saradnika – dopisnika, slobodnih novinara i fotoreportera iz svih krajeva Srbije koji su nezaobilazni faktor u uspešnom ispunjavanju društvene uloge medija da kvalitetno i ravnomerno informišu iz svih krajeva zemlje. „Usvojene izmene otežavaju dalju saradnju kako novinskih kuća tako i elektronskih medija na svim ostalim planovima na kojima se ona do sada zasnivala na honorarnoj saradnji”, kaže se u saopštenju Asocijacije medija.

I Udruženje književnih prevodilaca Srbije saopštilo je juče da je ogorčeno novim poreskim opterećenjima na autorske honorare.

– U toku je konkretna akcija za prikupljanje 15.000 potpisa, koliko je potrebno da bi se ukinuo ovaj zakon. Pozivamo sva umetnička udruženja i celokupnu kulturnu javnost da se pridruže ovoj akciji – saopštilo je Udruženje književnih prevodilaca Srbije.

Udruženje književnih prevodilaca zaključuje da su honorari umetnika ionako mali i neredovni, a da su ovom merom potpuno obezvređeni.

– Književni prevodioci žive isključivo od autorskih honorara za svoje prevode. Ova mera dovešće i do propadanja onih izdavača koji objavljuju vredna umetnička dela od kulturnog značaja. Zahtevamo od Vlade Srbije da smesta ukine ovaj zakon sa nesagledivo štetnim posledicama – saopštava Udruženje prevodilaca.

D. J. – V. M. D. –S. B. S.

[objavljeno: 15/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.