Izvor: B92, 01.Maj.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Sumnje u rad Euleksa

Beograd -- Ministar Goran Bogdanović kaže da Srbija nije u potpunosti zadovoljna delovanjem Euleksa, ali da je međunarodna zajednica jedini partner Vlade Srbije na Kosovu.

"Vlada Srbije je prihvatila da se misija Euleks uspostavi na čitavoj teritoriji Kosova, a na žalost nismo do kraja zadovoljni njenim radom", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju Bogdanović.

Ministar je kazao da "sumnju u rad misije EU" izazivaju i poslednji događaji u naselju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Brđani u severnoj Kosovskoj Mitrovici gde Srbi demonstriraju, jer je prekršen dogovor o zabrani obnove albanskih kuća u određenom delu naselja.

"Mi (Vlada Srbije) moramo nekome verovati i sa nekim sarađivati na Kosovu, a to možemo samo sa predstavnicima međunarodne zajednice, Euleksom, UNMIK-om, Kforom, bez obzira na to što su više puta pokazali da su pristrasni, da rade možda za jednu stranu. Na nama je da u razgovorima ukažemo na te probleme i bukvalno smo svakodnevno u kontaktu", rekao je ministar.

Bogdanović je naveo da problem sa snabdevanjem strujom u srpskim sredinama traje već 10 godina i da je sada on poprimio dramatične razmere.

"Srbi nemaju ništa protiv da plaćaju struju i to su pokazali time što su počeli da skupljaju novac i paušalno plaćaju. Međutim, mi želimo da rešimo taj problem sistemski. Ne možemo rešavati od sela do sela, od mesta do mesta. To je neprihvatljivo, kao i to da Kosovska elektroenergetska korporacija ili bilo ko drugi ucenjuje Srbe na taj način", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbi i drugi nealbanci na Kosovu su pod stalnim pritiskom, ne samo kada je reč o struji, već i po pitanju dokumenata, registarskih tablica.

Bogdanović je rekao da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ponudilo, ako Srbi odluče da plaćaju struju, da svim socijalno ugroženim porodicama plaća struju.

"Ne stoje priče da iz Beograda stižu pritisci na Srbe da moraju da plaćaju struju. Niko iz Beograda nije za pritiske, već za pronalaženje rešenja za problem. Mi smo spremni da pomognemo", rekao je Bogdanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.