Beriša među krvnicima

Izvor: S media, 22.Dec.2010, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beriša među krvnicima

Ispovest žene koja je posetila logore u kojima su bili zatočeni kidnapovani Srbi u Albaniji(3). Najviše operacija bilo u bolnici, vlasništvu sadašnjeg albanskog premijera

Čelnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova sastajali su se u "žutoj kući", nadomak Kukeša. Tu su bili Hašim Tači, braća Daut i Ramuš Haradinaj, Dželj Bunjaku iz Đakovice i mnogi drugi. Dogovarali su se o krijumčarenju oružja i droge, ali i o prodaji organa otetih Srba. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Beograd treba da se bori

Sagovornica "Novosti" Lj. K. (50) iznosi ove nove detalje koje je prikupila tragajući za kidnapovanim Srbima na severu Albanije. Tvrdi da je najveći broj kidnapovanih pogubljen tokom 2001. godine, posle oslobađanja albanskih zatvorenika iz srpskih zatvora. Prethodno su im izvađeni svi organi koji su se mogli prodati na crnom tržištu.

Srpska delegacija podržava rezoluciju PS SE

- Iako su na gotovo svim lokacijama u kojima su držani zatočeni Srbi, u Fljori, "žutoj kući" i drugima, rađene operacije vađenja organa, najviše njih izvedeno je u bolnici vlasništvu tadašnjeg albanskog predsednika, a sada premijera Salija Beriše, koji je nadomak Tirane imao najsavremenije opremljenu bolnicu - priča sagovornica "Novosti" koja je pomenuti posed, zahvaljujući prijateljima, saradnicima bivšeg albanskog predsednika, obilazila nekoliko puta. U bolnicu, koja je, kaže, opremljena u američkom stilu, najsavremenijim aparatima, dovođeni su i kidnapovani Srbi zatočeni u zatvoru u Tirani.

Biografija

Sali Beriša (66) rođen je u mestu Tropoje

Završio je Medicinski fakultet u Tirani. Ima zvanje doktora nauka, a jedno vreme je radio kao kardiolog

Od 1992. godine do 1997. bio je predsednik Albanije

Pre pet godina zamenio je Fatosa Nana na mestu premijera

Uvek se zalagao i podržavao nezavisnost Kosova, ali i politiku koju predvodi Hašim Tači.

Odbacio je optužbe iz izveštaja Dika Martija

- Među zatočenicima u Albaniji bile su i devojke raznih nacionalnosti, kojima su albanski mafijaši trgovali kao belim robljem. Među njima i nekoliko Albanki iz pograničnih porodica koje su iskazivale lojalnost državi Srbiji - svedoči, za "Novosti", Lj. K., žena koja je srela nekoliko devojaka koje su prevedene sa Kosova u Albaniju.

Sva odvođenja kidnapovanih Srba sa Kosmeta u Albaniju odvijala su se pred očima međunarodne zajednice, koja nije bila zainteresovana da spreči teroriste u kriminalnim aktivnostima.

Dijalog s Prištinom ne treba odlagati

- Do albanskih zatvora prevozili su ih uglavnom kamionima, ali i traktorima, automobilima, nekakvim kombijima - svedoči Lj. K. i napominje da je najveći broj njih transportovan 1999. godine, kada je to čitavo područje i dalje bilo pod kontrolom OVK, dok su pripadnici Kfora bili samo nemi posmatrači. Kidnapovani su prevođeni i na ilegalnim prelazima jer je granica sa Albanijom bila bukvalno otvorena... Za sve te aktivnosti, kaže, znali su i pripadnici Kfora, ali je, po njenim navodima, u čitavu operaciju odvođenja kidnapovanih Srba u Albaniju i kasnije vađenja njihovih organa najupućeniji bio tadašnji predstavnik Unmika Bernar Kušner.



Pisali Martiju


Misija EU je poslala pismo gospodinu Martiju u kojem ga ohrabruje da tužilaštvu Euleksa preda bilo kakvu informaciju ili dokaz koji bi mogli da rasvetle navode u njegovom izveštaju - navodi se u saopštenju Euleksa, od srede, u kome ponavljaju da Misija sve optužbe za ratne zločine i organizovani kriminal shvata veoma ozbiljno.



Poziv istražiteljima


Premijer Albanije Sali Beriša izjavio je da je njegova vlada spremna na punu saradnju sa Tribunalom za bivšu Jugoslaviju, ukoliko bude želeo da povede istragu o trgovini ljudskim organima tokom rata na KiM. Spremnost Albanije je izražena tek posle tvrdnji Dika Martija da je bila umešana u trgovinu organima, koji su vađeni ubijenim civilima tokom sukoba na Kosovu.

D. Zečević

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beriša među krvnicima

Izvor: Večernje novosti, 22.Dec.2010

Ekskluzivno: Ispovest žene koja je posetila logore u kojima su bili zatočeni kidnapovani Srbi u Albaniji(3). Najviše operacija bilo u bolnici, vlasništvu sadašnjeg albanskog premijera

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.