Ima li pravde?

Izvor: Glas javnosti, 08.Dec.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li pravde?

BEOGRAD - Agonija Radisava Rodića u pritvoru beogradskog Okružnog zatvora se nastavlja. Osnivač Glasa javnosti i Kurira operisan je 24. novembra na klinici „Dedinje“ u Beogradu, a samo dva dana posle komplikovanog hirurškog zahvata na srcu - vraćen je u zatvor, a pritvor mu je produžen za mesec dana!

Radisavu Rodiću ni posle 13 dana od operacije srca nije dozvoljeno da nastavi lečenje u specijalističkoj zdravstvenoj ustanovi, niti da se brani sa slobode. Ustav, Krivični zakonik, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama (koja je kod nas čak i iznad Ustava) i Univerzalna deklaracija o pravima čoveka UN propisuju da teškim bolesnicima moraju da se pruže ova osnovna prava.

Osnivač Glasa javnosti i Kurira podvrgnut je 24. novembra u klinici „Dedinje“ komplikovanoj operaciji srčanih krvnih sudova, a već posle dva dana prebačen je u zatvor i tako mu nije omogućena adekvatna zdravstvena nega. O tome da mu je zdravlje ozbiljno ugroženo svedoče vrhunski srpski kardiolozi i kardiohirurzi.

Marketinški stručnjak, pisac, scenarista i analitičar Voja Žanetić bio je kratak i jasan:

Masovna podrška Raji

Akciju za oslobađanje Radisava Rodića do sada su podržali: mitropoliti Amfilohije i Jovan, episkopi Lavrentije i Grigorije, protojerej Velibor Džomić; zatim Tomislav Nikolić, Aleksandar i Ksenija Vučić, Velimir Ilić, Vuk i Danica Drašković, Dragan Todorović, Milorad Mirčić, Vladan Batić, ministar Slobodan Milosavljević, Dubravka Filipovski, Jovan Marić, Dragan Jovanović, Goran Petrović, Branislav Lečić, Borivoje Borović, Andreja Mladenović, Borko Ilić, Danijel Cvjetićanin, Oliver Antić; akademici Veselin Đuretić i Jovan Deretić; zatim Dušan Savić, Dragan Životić, Saša Ćurčić, Velimir - Bata Živojinović, Momo Kapor, Radomir Smiljanić, Brana Crnčević, Rajko Petrov Nogo, Vladimir Božović, Ninoslav Krstić, Đorđe Vukadinović, Bora Đorđević, Aca Lukas, Indira Radić, Dragana Mirković, Goga Sekulić, Sonja Biserko, Tomislav Kresović, Žarko Paspalj, Milovan Đorić, Vojin Đorđević, Zoran Stojković, bivši Dinkićev savetnik Igor Avžner, Marko Nicović, Božo Prelević, Marko Jakšić, Nebojša Jović, Milan Živadinović, Zoran Slavnić...

- Smrt u zatvoru, a bez suđenja i presude, kazna je na koju niko nema pravo da osudi. Gospodinu Rodiću ne želim takvu kaznu, njegovim neprijateljima ne želim takvu osvetu, našem novinarstvu ne želim tako zastrašujuću polaznu tačku za dalje razmišljanje o odnosima sa politikom, a našoj državi ne želim takvu pravdu.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije kaže da država ima obavezu da Rodiću omogući normalno lečenje:

- Jasno je da svi pozitivni pravni domaći i međunarodni propisi kažu da teški bolesnici uvek moraju da budu u drugom košu, u odnosu na ostale. Država zaista mora vrlo ozbiljno da se okrene tom problemu, bez obzira na to kakvo mu se, eventualno krivično delo stavlja na teret. Koliko sam razumeo, zdravlje gospodina Rodića je ozbiljno ugroženo i država mora da mu omogući neophodnu zdravstvenu negu i kontrolu. To je stav svakog normalnog čoveka.

Direktor PR agencije Pragma Cvijetin Milivojević kaže da bi bilo najnormalnije da se Rodiću dozvoli pravo lečenje:

- Nema tu ništa novo da se kaže. Reč je o bolesnom čoveku, bez obzira na to da li postoji krivica ili ne. Čoveka treba na adekvatan način lečiti. To je nešto što se samo po sebi podrazumeva.

I publicista Raša Popov podržao je našu inicijativu da se Rodić pusti:

- Ne mogu da zamislim da čoveka operisanog od srca hapse - kaže Popov.

- Jasno je da svi pozitivni pravni domaći i međunarodni propisi kažu da teški bolesnici uvek moraju da budu u drugom košu, u odnosu na ostale.

Izgleda da drzavu i pravosudje vode - jos tezi bolesnici! Pa ako vec domaca podrska i zahtevi ne pomazu ... gde je ta kicena "slobodarska i demokratska Evropa" da malo pritisne dahije i kabadahije da se covek oslobodi!

Pitanje u naslovuje "Imali Pravde"?

NEMA

Rodicu doziveces da ce i oni biti hapseni. Puna podrska is Mexico

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.