AP: Pobeda Srbije i Rusije u GK Uneska

Izvor: Blic, 10.Nov.2015, 01:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Pobeda Srbije i Rusije u GK Uneska

Zemlje članice Uneska odbacile su u neizvesnom glasanju predlog o prijemu Kosova u ovu organizaciju, što je pobeda Srbije i Rusije i udarac Kosovu u borbi za globalno priznanje kao države.

Tako je navedeno u izveštaju agencije AP u kojem se precizira da je 50 zemalja bilo protiv predloga, 92 države su ga podržale, dok je 29 bilo uzdržano, što je bilo nedovoljno za dvotrećinsku većinu neophodnu za usvajanje predloga.

Prema navodima agencije, u Srbiji se slavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog ovakvog ishoda glasanja, dok je u Prištini kosovska predsednica Atifete Jahjaga ocenila da je to “propuštena prilika”, ali da će Priština nastaviti sa naporima da postane ravnopravni član medjunarodne zajednice.

Istovremeno, citirana je izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da “ova odluka odražava nameru Srbije da se nikada ne odreknemo Kosova”, uz ocenu da je rezultat glasanja bio iznenadjujući.

Glasanje je po svemu sudeći prouzrokovalo konfuziju i medđu novinarima, jer su vodeće svetske agencije najpre izvestile da je odlučeno da Kosovo bude primljeno u Unesko, ali su ubrzo ispravile grešku.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.