Josipović pruža ruku Srbiji

Izvor: Politika, 05.Mar.2010, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović pruža ruku Srbiji

BRISEL – Novi predsednik Hrvatske Ivo Josipović 15 godina posle rata pruža ruku Srbiji, kao nagoveštaj da je spreman da pod izvesnim uslovima okrene list u međusobnim odnosima, piše agencija Frans pres.

„Mi moramo da poboljšamo odnose, to je jedan od najvažnijih ciljeva mog predsedničkog programa”, objašnjava Josipović u intervjuu agenciji AFP povodom današnje posete Briselu.

Političari Hrvatske i Srbije trebalo bi da mnogo aktivnije rade na pomirenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer, kako kaže Josipović, „sadašnja generacija ne treba da ostavlja probleme narednoj generaciji, treba rešiti probleme jednom za svagda”.

Ovaj socijaldemokrata koji je nedavno postavljen za trećeg predsednika Hrvatske, zna o čemu govori, ocenjuje AFP.

Kompozitor klasične muzike, Josipović je poznati pravnik, stručnjak za međunarodno krivično pravo i jedan je od autora tužbe za genocid koju je njegova zemlja pre 10-ak godina podnela protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, podseća AFP.

Kao odgovor, Srbija je 4. januara podnela kontra tužbu za genocid protiv Zagreba.

Međutim, Josipović ne isključuje mogućnost da dve zemlje na kraju povuku svoje tužbe.

„To će zavisiti od napora koji se ulože u rešavanje svih ostalih problema vezanih za rat, sudbinu nestalih, imovinu, ratne zločine”, kaže hrvatski predsednik.

Josipović je izrazio zadovoljstvo što je „Srbija promenila svoju politiku i počela da sarađuje” sa Haškim tribunalom u pronalaženju ratnih zločinaca, ali i ukazao da „još nisu izručili dva važna optuženika, generala (Ratka) Mladića i (Gorana) Hadžića”.

Agencija Frans pres podseća da su se odnosi Zagreba i Beograda pogoršali nakon hrvatskog priznavanja nezavisnosti Kosova i da je predsednik Srbije Boris Tadić bojkotovao Josipovićevu inauguraciju 18. februara zbog prisustva kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua.

Ali, dodaje AFP, Josipović u tome ne vidi znak „animoziteta” Beograda prema Zagrebu.

Dve zemlje sada imaju zajednički cilj - priključenje Evropskoj uniji. Mada je Srbija tek u predsoblju, a Hrvatska blizu cilja, piše AFP.

„Kraj pregovora je realan krajem ove godine” i „nadam se da je 2012. moguć i realan datum za naš ulazak”, kaže hrvatski predsednik i ukazuje da zemlja mora da se usredsredi na „borbu protiv korupcije” posebno u javnom sektoru i da poboljša svoj pravosudni sistem.

„U interesu Hrvatske je da sve zemlje regiona uđu u Evropsku uniju” i to „što je pre moguće”, dodaje Josipović.

Beta-AFP

[objavljeno: 05/03/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović pruža ruku Srbiji

Izvor: S media, 05.Mar.2010

Novi predsednik Hrvatske Ivo Josipović 15 godina posle rata pruža ruku Srbiji, kao nagoveštaj da je spreman da pod izvesnim uslovima okrene list u medjusobnim odnosima, piše agencija Frans pres. .."Mi moramo da poboljšamo odnose, to je jedan od najvažnijih ciljeva mog predsedničkog programa",...

Nastavak na S media...

Josipović za AFP: Želimo poboljšati odnose sa Srbijom

Izvor: Cafe.ba, 05.Mar.2010

Petnaest godina nakon kraja rata za nezavisnost Hrvatske, novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović pruža ruku Srbiji, s kojom je spreman okrenuti stranicu pod određenim uvjetima u trenutku kada dvije zemlje gledaju u smjeru Europske unije, navodi francuska novinska agencija France presse koja je u...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.