Žele da ukinu prevremene penzije

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 10:02

Žele da ukinu prevremene penzije

Dani takozvane "penzije sa 63" verovatno su odbrojani. Sve više političara i ekonomista u Nemačkoj zalaže se za ukidanje prevremenog penzionisanja.

Ministar finansija takođe se slaže s ovom odlukom, pišu nemački mediji.

"Odlazak u penziju sa 63 godine" je kontroverzna tema. Nemačka ekonomija se bori da pronađe svakog pojedinog radnika, dok s druge strane stotine hiljada ljudi svake godine odlazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u prevremenu penziju.

Od 2014. godine osobe koje su u zakonskom penzijskom osiguranju 45 godina imaju mogućnost da odu ranije u penziju bez odbitka – što mnogi i čine. Ali to ne samo da opterećuje kompanije, koje zbog toga moraju da izgube dobre radnike, već i penzijske fondove.

Skladno tome, rasprava o ukidanju ove uredbe postaje sve žešća.

Na to, uz ekonomiste, pozivaju i predsednik poslodavaca Rajner Dalger i premijer savezne zemlje Baden-Virtemberg Vinfrid Krečman (Zeleni). Stranka FDP sada to takođe javno zahteva, čak i ako se to protivi željama koalicijskog partnera SPD-a.

Pozadina je spor oko pitanja kako rasteretiti preduzeća u Nemačkoj, pišu nemački mediji, a prenosi Feniks.

FDP bi želeo da smanji poreze – ali to bi onda moralo dovesti do daljih rezova u državnom budžetu.

Lindner i FDP smatraju da odlazak u penziju sa 63 godine više nije primeren

Političar FDP-a Oto Frik, rekao je u intervjuu za nemačke medije da će sve stavke u budžetu morati da budu ponovno procenjene kako bi se omogućile poreske olakšice za kompanije u budućnosti, navode nemački mediji.

"Onda morate reći bez kojih stvari možete? A onda pogledajte gde su socijalna davanja usklađena s potrebnim. Gde je zapravo potreba", objašnjava.

Frik je kao primer naveo penziju u 63. godini. Stav FDP-a je da to više nije potrebno.

"Ali to ne znači da oni koji imaju posebno teške poslove nemaju poseban tretman", kaže Frik. Nejasno je šta misli koji bi se teški poslovi podrazumevali za ranije penzionisanje.

Ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) takođe se slaže s njim. Kritikovao je "paradoksalnu" činjenicu da je visokokvalifikovanim ljudima dopušteno prevremeno penzionisanje iako i dalje mogu da nastave da rade.

"Moramo da produžimo radni vek", rekao je Lindner.

Lindner i njegov FDP jasno se pozicioniraju protiv svojih koalicijskih partnera, SPD-a i Zelenih, koji uglavnom podržavaju penzionisanje sa 63 godine.

Porastao broj zahteva za penziju bez odbitka

Ministar rada i socijalne nege Hubertus Hejl (SPD) je u januaru jasno dao do znanja da dok je on na vlasti neće doći kraj prevremenom penzionisanju.

"Sa 63 godine više nema penzije, granica za ulazak u penziju za one koji su posebno dugo bili osigurani je preko 64 godine i porašće na 65 godina. Svako ko ima 45 godina radnog staža ima pravo da ode u raniju penziju bez odbitka", rekao je Hejl.

Prošle godine je rekordno porastao broj zahteva za penziju bez odbitka nakon 45 godina rada. Kako su krajem oktobra izvestile novine Bild, pozivajući se na nemačko penzijsko osiguranje, do kraja septembra 2023. već je bilo dobrih 245.000 zahteva za neoporezivu penziju od 63 godine – oko 17 posto više u isto vreme lani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.