Zaposleni i u penziji

Izvor: RTS, 03.Mar.2019, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposleni i u penziji

Oko 35 hiljada penzionera kod nas prima i platu i penziju. Ta mogućnost postoji od 2003. godine, i to posle odluke Ustavnog suda. Osim iskustva, penzioner svakom poslodavcu donosi i olakšicu, jer za njega ne plaća više od 10 odsto zdravstvenog doprinosa.
Milena je preuzela muževljevu penziju jer, iako je za 30 odsto umanjena, veća je od one koju je ona stekla. Zato godinama radi, da bi uz dodatne doprinose >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvećala svoju penziju. 

Novi poslodavac, međutim, odbija da joj plati zarađeno, pozivajući se na tumačenje pravnika da će ona izgubiti pravo na porodičnu penziju. Smatra, ipak, da to nije jedini razlog.
"Zato što onda ide se, novac na ruke, ne plaća se nikakav porez, ne plaća se ništa. Njima dobro, a mi primorani da radimo na taj način. Jer ja da sam ostala da radim, moja penzija bi bila veća i možda bih nekad prešla na svoju penziju", objašnjava Milena.
Tumačenje pravnika je nepotpuno, porodični penzioner ne može da bude zaposlen, ali može da radi.
"Kada neće doći do obustave isplate porodičnih penzija-to je ukoliko se lice angažuje po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima. U slučaju da je to naknada u visini najniže osnovice, odnosno 23.941 dinar", kaže Vladimir Stanković iz Sektora za ostvarivanje prava Fonda PIO.
Iako nemaju zakonsko ograničenje te vrste, invalidski penzioneri su u većem problemu, jer je svako radno angažovanje, signal Fondu da ih pozove na kontrolni pregled.
"Ukoliko se praktično utvrdi da je poboljšano zdravstveno stanje, može doći do toga da ubuduće to lice nema pravo na invalidsku penziju", tvrdi Vladimir Stanković.
Jedino oni koji su u starosnoj peziji, a njih je više od milion, mogu da rade bez ikakvih ograničenja.
Mogućnost da neko prima i platu i penziju postoji tek od 2003. godine, i to posle odluke Ustavnog suda. U zemlji koja se bori sa nezaposlenošću pre svega mladih, mnogi i tada i sada takvo rešenje smatraju neracionalnim.
Osim iskustva, penzioner svakom poslodavcu donosi i olakšicu, jer za njega ne plaća 10,3 odsto zdravstvenog doprinosa.
"Sporno je samo da li bi trebalo zapošljavati penzinere u državnim institucijama i državnim preduzećima, jer u tom slučaju država njima takoreći iz iste kase isplaćuje i platu i penziju, a država je ta koja vodi politiku zapošljavanja", naglašava Anđelka Jekić, analitičar i novinarka u penziji.
Od milion i 715 hiljada penzionera kod nas, oko 37 odsto njih prima porodičnu ili invalidsku penziju. Da se češće zapošljavaju oni koji su u starosnoj penziji, pokazuje i podatak Fonda, da je broj obustavljenih penzija zbog radnog angažovanja, zanemarljiv.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.