Zakon o penzijama u ponedeljak

Izvor: Politika, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o penzijama u ponedeljak

U radnoj grupi za reformu PIO podeljeni oko formule za obračun penzija – sindikati predlažu da se opšti bod usklađuje s kretanjem zarada, a da se tekuće penzije vezuju za švajcarsku formulu, dok predstavnici penzionera, poslodavaca i ministarstva rada predlažu da se opšti bod vezuje za rast troškova života i BDP

Novi predlog zakona o reformi penzijskog i invalidskog osiguranja kojim bi, između ostalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trebalo da bude regulisano pitanje starosne granice za odlazak u mirovinu, porodične penzije, ali i formula za obračun prinadležnosti trebalo bi da bude završen do ponedeljka 25. januara, potvrdila je juče za „Politiku” Radina Todović, šef radne grupa koja se bavi reformom penzijskog sistema.

Prema njenim rečima, u februaru trebalo bi da bude utvrđen i pravilnik o reviziji radnih mesta koja će ubuduće biti obuhvaćena beneficiranim radnim stažom.

Đuro Perić, poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije, kaže da procedura nalaže da se predlog zakona nađe na sednici Socijalno-ekonomskog saveta i vlade kako bi do kraja godine prošao i skupštinsku proceduru i 1. januara naredne godine stupio na snagu. On dodaje da je za penzionere ključno kako će se penzije ubuduće usklađivati, ali i pod kojim će se uslovima novi penzioneri odlaziti u mirovinu.

Perić pojašnjava da ostaje da se vidi da li će u penziju ubuduće s 65 godina ići samo muškarci ili će se starosna granica povećavati i za žene, dodajući da će se lista radnih mesta koja su se do sada tretirala kao teška i za koja se ostvarivalo pravo na beneficirani radni staž biti sužena.

Rajko Kosanović, član Radne grupe za reformu PIO Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže za naš list da očekuje da se u novom predlogu zakona nađu i njihove sugestije budući da je između njih, predstavnika ministarstva rada, poslodavaca i penzionera koji učestvuju u izradi zakona bilo izvesnih neslaganja, pre svega kada je u pitanju formula za obračun penzija.

Sindikat je predložio da se opšti bod usklađuje s kretanjem zarada, a da se tekuće penzije vezuju za švajcarsku formulu, odnosno 50 odsto s rastom zarada, a 50 odsto s troškovima života, jer je to jedini način da se održi kakav-takav standard penzionera.

Na pitanje šta je predlagala druga strana, dr Kosanović odgovara da bi po njima trebalo da dođe do vezivanje opšteg boda za rast troškova života i BDP (i to ukoliko bruto društveni proizvod poraste iznad četiri odsto).

BDP, inače, prvi put se uvodi u obračunski sistem, a ovakav predlog ukoliko prođe biće vrlo nepovoljan za penzionere, jer se predviđeni rast BDP-a očekuje tek od 2013. godine.

– Do tada čak i nema projekcije rasta troškova života. U budžetu je jedino data projekcija potrošačkih cena, koje bi u 2010. trebalo da iznose 5,1 odsto, u 2011. godini 5,2, a u 2012. 4,2 odsto. Ukoliko, dakle, ostane predlog druge strane da se bod usklađuje na osnovu kretanja troškova života, teret će pasti na buduće penzionere zbog sve niže stope zamene koja predstavlja odnos prve penzije i poslednje zarade.

Prva penzija sada iznosi oko 70 odsto poslednje zarade u Srbiji. Ukoliko njihov predlog dobije zeleno svetlo, stopa zamene narednih godina biće sve niža, tako da će za 15 godina prvi penzioni ček biti ispod 40 odsto poslednje zarade. Taj iznos biće sve nepovoljniji čak i u odnosu na prosečnu zaradu, pojašnjava naš sagovornik.

On kaže da su se predlagači novog zakona u velikoj meri pridržavali „uputstava” MMF-a i Svetske banke, pa je tako jedan od predloga da se obavezni staž poveća za žene sa 35 na 38 godina počev od 2011. godine i to tako što će se godišnje pomerati za četiri meseca.

Savez sindikata Srbije predložio je i da prosečna penzija ne bi smela da padne ispod 60 odsto prosečne zarade, a minimalna penzija ne bi trebalo da bude niža od 25 odsto prosečne zarade.

Šta će se od ovih sugestija naći u novom predlogu zakona ostaje da se vidi, kaže Kosanović napominjući da iako su ove sugestije dostavljene radnoj grupi još u decembru da odgovor o tome šta je dobilo zeleno svetlo sindikatu još nije stigao.

Jasna Petrović

[objavljeno: 22/01/2010]
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.