Zakon o PIO do 22. decembra

Izvor: B92, Beta, 01.Dec.2010, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zakon o PIO do 22. decembra"

Beograd -- Izmene zakona o PIO treba da budu usvojene do 22. decembra kada zaseda bord direktora MMF, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić.

Gostujući na B92 Krkobabaić je rekao da ne zna tačno kada će zakon biti vraćen u skupštinsku proceduru i da je to pitanje za premijera Mirka Cvetkovića.

On je precizrao da će prema izmenama zakona penzije biti trajno usklađivane sa kretanjem zarada u javnom sektoru i pratiće sudbinu plata zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u državnoj službi.

"Zakon je potpuno usaglašen i neće biti nikakvih izmena", kazao je Krkobabić.

"Prošle nedelje postignut je konačan dogovor o izmenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su prihvatili predstavnici sindikata i Međunarodni monetarni fond.

Dogovoreno je da će vlada formirati dve radne grupe, čiji će članovi biti predstavnici vlade i sindikata.

Jedna radna grupa razmatraće nalaženje pravednog i efikasnog rešenja o pitanju prava rudara i drugih lica s beneficiranim radnim stažom, a druga grupa će se baviti utvrđivanjem zaštitne klauzule odnosa plate i penzije.

U izmenama zakona definisano je da granica minimalne penzije bude 27 odsto od prosečne zarade, kao i odlaganje primene postepenog povećanja broja godina staža za odlazak u penziju za žene sa 2011. na 2013. godinu.

Pet sindikalnih organizacija je sa Vladom Srbije 5. novembra potpisalo sporazum o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Sporazum je postignut nakon što je prvobitni zakonski predlog povučen iz skupštinske procedure. Sindikati su pretili potpisivanjem peticije za smenu Vlade nezadovoljni zakonskim predlogom koji je bio upućen parlamentu na usvajanje i nokon toga počeli su pregovori sa Vladom.

Kako se moglo čuti od pojedinih predstavnika Vlade, izmene zakona o penzijama neophodno je usvojiti do zasedanja borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda, 22. decembra.

Možete pogledati snimak gostovanja Jovana Krkobabića u vestima TVB92.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekonstrukcija Vlade nepotrebna

Izvor: S media, 01.Dec.2010

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je večeras da je u ovom trenutku nepotrebno vršiti rekonstrukciju Vlade, ali da će on prihvatiti takvo rešenje ukoliko svi koalicini partneri postignu dogovor oko tog pitanja..."Posebni pozitivni efekti iz toga ne mogu proizići, s obzirom da je...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.