Zahtevom do minimalca

Izvor: Glas javnosti, 24.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtevom do minimalca

BEOGRAD - Uz drugi novembarski ček penzioneri koji primaju srazmerne penzije dobijaju i obaveštenje da mogu da podnesu zahtev za utvrđivanje minimalne penzije.

Ovo pravo mogu da iskoriste penzioneri koji su deo radnog staža odradili van naše zemlje, a čiji zbir penzija, domaćih i stranih, ne prelazi sumu od 11.088 dinara koliko je zakonom predviđen minimalan iznos.

Na primer, ako je zbir domaćih i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << stranih prinadležnosti nekog lica oko 9.000 dinara onda stiče pravo na doplatu u visini od oko 2.088 dinara, koliko je potrebno do 11.088 dinara. Pravo na doplatu do iznosa minimalne penzije imaju i oni koji dobijaju domaću penziju, a stranu će početi da primaju tek kada navrše godine života koje predviđa njihov zakon.

Iz PIO Fonda podsećaju da prilikom izračunavanja iznosa penzije iz inostranstva, penzioneri sa srazmernim penzijama koji smatraju da su im prinadležnosti niže od pomenutog iznosa, za obračun treba da koriste srednji kurs valute zemlje u kojoj su radili i to na dan sticanja prava na nju. Takođe, uz zahtev za određivanje najniže prinadležnosti trebalo bi da dostave i rešenje o stranoj penziji.

Obaveštenje o mogućnosti podnošenja zahteva za utvrđivanje minimalne penzije samostalci će dobiti uz decembarski ček, pošto su im prinadležnosti za novembar već isplaćene. One će biti isplaćene zbog novogodišnjih praznika stići nešto ranije (30. decembra) nego što je predviđeno dinamikom isplate.

I penzionisani poljoprivrednici čija primanja ne dosežu minimalni iznos u ovoj kategoriji, odnosno 8.384 dinara, imaju pravo na doplatu do te sume. I za njih važi isto pravilo - dostaviti zahtev za uvećanjem, a u Fondu PIO kažu da svi kojima sleduje ovo pravo zahtev mogu da podnesu odmah.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.