Izvor: Politika, 09.Apr.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Windows iks-pe” – lakša meta za hakere

„Microsoft” više ne pruža podršku za ovaj operativni sistem, što izlaže većem riziku od sajber napada svakog ko ga i dalje bude koristio

Operativni sistem instaliran na svakom četvrtom računaru u svetu zvanično je otišao „u penziju”. Kako je ranije najavio, „Microsoft” je prekjuče prestao da pruža podršku za „vindouz iks-pe”, a računari na kojima je on instaliran ostaće trajno ranjivi za napade hakera, upozoravaju stručnjaci. Bez bezbednosnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „zakrpa” sistema, hakeri više neće morati da iznova razvijaju maliciozni softver da bi pobedili sistem koji je inače važio za jedan od manje bezbednih.

Korisnici ovog operativnog sistema i dalje mogu da koriste svoje kompjutere, ali uz povećani rizik. Iz kompanije u Sijetlu neće dobijati ispravke bezbednosnih propusta, podršku i nadgradnju tehničkog sadržaja.

Ova ažuriranja su bila dostupna i vlasnicima piratizovanih verzija, pa su svi sada izloženi većem riziku. Kada virus zarazi računar, napadači preko njega kradu lozinke sa sajtova banaka i drugih servisa ili koriste zaraženi računar u mreži sa drugim kompromitovanim mašinama za internet napade i slanje spamova. Bez tehničke podrške i ažuriranja, kompjuteri će osim virusima biti podložni i „zamrzavanju” i „padanju” sistema. Prestanak podrške za drajvere znači da novi štampači, skeneri i drugi uređaji možda neće biti kompatibilni sa kompjuterima koji imaju „vindouz iks-pe”.

U „Microsoftu” kažu da je ovom „prozoru” davno prošao rok trajanja i pozivaju korisnike da pređu na novije i bezbednije programe, „vindouz 7” ili popularno nazvanu „osmicu”.

Većina stručnjaka priznaje da je bilo vreme da „Microsoft” prekine da pruža podršku za sistem star 12 godina, ali upozoravaju na povećane rizike za korisnike – i bezbednosne i operativne. Osim na kućnim kompjuterima, „iks-pe” se koristi u mnogim sistemima, od vodovoda i elektrana do škola i domova zdravlja. Takođe, koristi se na više od 95 odsto bankomata u svetu.

Vojislav Rodić, stručnjak za primenu internet tehnologija, kaže da američki softverski džin želi da smanji broj operativnih sistema. Zarada na novim proizvodima nije jedini razlog, kako se uglavnom komentariše, već to što nove tehnologije i uređaji zahtevaju i nove operativne sisteme, bolje prilagođene potrebama korisnika. Osim toga, nijedan komercijalni proizvod ne može večito da traje.

– To vam je kao sa automobilima. Ako posle 20 godina ne možete da nađete rezervni deo, ili petljajte po otpadu ili kupite novo – kaže Rodić.

On upozorava da se svakako povećava stepen rizika kojim će biti izloženi korisnici koji i dalje budu koristili „iks-pe”. Oni koji se odluče da ga promene mogu da očekuju finansijske troškove, čak i ako se odluče za piratsku verziju nekog novog programa, jer kada se suoče sa novim sistemom, shvatiće verovatno da moraju da kupe novi hardver. U protivnom, neke funkcije neće da rade ili će da rade sporije. Jedna od mogućnosti je besplatni operativni sistem kao što je „linuks”.

Kad je reč o velikim kompanijama, zamena operativnog sistema je uglavnom izvršena na vreme, budući da je penzionisanje „iks-pea” odavno najavljeno. Ima i nekih velikih koje nisu stigle, a veći problem mogu da imaju manje firme.

– Male kompanije su ostale na suvom. Neka bar uzmu neki dobar antivirus, mada ni on ne može od svega da zaštiti – poručuje Rodić.

J. J. K.

objavljeno: 10.04.2014.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.