Vulin: Do sada izvršeno veštačenje 4.000 invalidskih penzija

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Do sada izvršeno veštačenje 4.000 invalidskih penzija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je večeras da je do sada izvršeno veštačenje više od 4.000 invalidskih penzija i da je za 10 odsto tog broja utvrđeno da ima nedostataka koji povlače oduzimanje tog prava.

"Na taj način je postignuta značajna ušteda koja se meri desetinama miliona dinara'', rekao je Vulin novinarima tokom savetovanja lekara veštaka u Lukovskoj banji kod Kuršumlije.

Ministar je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je revizija invalidskih penzija bila zakonska obaveza još iz 2003. godine, ali da ranije niko nije imao političke, pa ni stručne, hrabrosti da rešava to pitanje.

On je naveo da je revizijom invalidskih penzija postignuto da su svi shvatili da se sa državom ne treba igrati i da ne treba pokušavati da se država prevari.

Vulin je istakao da je ove godine primetno smanjenje broja neutemeljenih zahteva za invalidsku penziju i da oni koji dolaze sa zahtevom dolaze sa dobrom medicinskom dokumentacijom.

Ministar je napomenuo da će se, kada je reč o reviziji invalidskih penzija, i dalje raditi preventivno i da će se raditi na ujednačavanju kriterijuma što će olakšati posao i lekarima, ali i potencijalnim korisnicima.

Prema njegovim rečima, 85 ljudi obradi 80.000 zahteva koji se odnose na procenu radne sposobnosti i potrebe za tuđom negom.

Vulin je u Lukovskoj banji otvorio tradicionalno 13 po red savetovanje lekara koje rade na poslovima veštačenja radne sposobnosti, potrebe za tuđom negom, pomoći i vešačenja telesnog oštevćenja.

Savetovanje organizuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje u saradnji sa profesorima medicinskih fakulteta u Beogradu i Nišu.

Neće se dozvoliti da banje izgube zdravstvenu funkciju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je večeras da neće biti dozvoljeno da domaća banjska lečilista izgube zdravstvenu funkciju.

''Banjska lečilišta moraju da ostanu na usluzi našim osiguranicima'', rekao je Vulin novinarima u Lukovskoj banji, gde je otvorio savetovanje lekara veštaka

On je podsetio da je Vlada Srbije osnovala radnu grupu na čijem je on čelu, koja se bavi procesom privatizacije banja.

Vulin je podsetio da je zauzet jasan stav da će se za svaku banju raditi posebno jer se pozicije banja razlikuju.

On je istakao i da je sadašnje rukovodstvo PIO fonda raščistilo pitanje vlasništva i da više nema spornih pitanja u pogledu imovine čiji je taj fond vlasnik od ranije.

Govoreći o kuršumlijskom kraju, Vulin je rekao da Lukovska i Prolom banja rade dobro, ali da ostaje hotel ''Žubor'' u Kuršumlijskoj banji, vlasništvo PIO fonda, koji ne radi godinama.

On je rekao da se sa lokalnom samoupravom razgovara o njegovoj obnovi i da se očekuje inicijativa privatnog sektora.

Ministar je naveo da se mora naći način kako da se dođe do zdravog kapitala i da to ne bude na teret države.

Specifičnost Lukovske banje je u tome što u njoj nema nezaposlenih i da raste broj stanovnika.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vulin: Do sada obavljeno veštačenje 4.000 invalidskih penzija

Izvor: Blic, 29.Sep.2015

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je večeras da je do sada izvršeno veštačenje više od 4.000 invalidskih penzija i da je za 10 odsto tog broja utvrdjeno da ima nedostataka koji povlače oduzimanje tog prava...- Na taj način je postignuta značajna...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.