Vujović: Realna stopa rasta u 2018. biće 3,5 odsto

Izvor: RTS, 04.Dec.2017, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Realna stopa rasta u 2018. biće 3,5 odsto

Posle pet sati rasprave, skupštinski Odbor za finansije usvojio je Predlog republičkog budžeta za narednu godinu i predložio ga Skupštini na usvajanje. Sa novim budžetom ulazimo u mirnije vode javnih finansija, poručuje ministar Dušan Vujović. Deficit je obuzdan na 0,7 odsto ili 28,4 milijarde dinara, pa sa rastom od 3,5 odsto očekuju se prihodi od 1.178,4 milijarde dinara. Trogodišnja štednja urodila je plodom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Budžet za 2018. planiran je na osnovu projekcije da će realna stopa rasta u idućoj godini biti 3,5 odsto, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović na sednici skupštinskog Odbora za finansije.

Tokom obrazlaganja predloga budžeta za narednu godinu, Vujović je rekao da je prostor za povećanje plata i penzija u idućoj godini utvrđen kao nagrada za ono što je ostvareno u poslednje tri godine reformi.
Učešće zarada u budžetu za 2018. ostaće na 8,3 odsto BDP i pored njihovog povećanja u bruto iznosu od 35 milijardi dinara i to za povećanje od 10 odsto zaposlenima u javnom sketoru i pet odsto u administraciji, rekao je Vujović. 
On je naveo da povećanje penzija za pet odsto u 2018. neće uticati na veće učešće opšte potrošnje u BDP-u, a navodeći da je u ovoj godini suficit u budžetu bio rekordan, deficit nizak, a rast realno dva odsto, Vujović je ocenio da je, osim prostora za veće plate i penzije, u idućoj godini obezbeđeno i više novca za investicije. 
U tom je smislu naveo da je u 2018. predviđeno 128,2 milijarde dinara za investicije, što je oko 2,7 odsto BDP. 
Kako je rekao, za kapitalne investicije predviđene su 128,3 milijarde dinara, od čega je najviše - 54 milijarde namenjeno infrastrukturi. 
Subvencije iz budžeta u narednoj godini imaće razvojni karakter, pa će tako preko Ministarstva za infrastrukturu ići subvencije za Železnicu, Puteve Srbije i učešće u kapitalnim kreditima, koji su nasleđeni. 
Efekti fiskalne politike se, rekao je Vujović, najbolje vide na smanjenju kamata, te će svako novo zaduživanje biti pod mnogo povoljnijim uslovima čak i u privatnom sektoru. 
"Svi uživamo u pozitivnoj strani fiskalne konsolidacije", zaključio je Vujović.
Da je kriza iza nas, a nizak deficit održiv, ocenjuje i Fiskalni savet. Zato ih ne brine podatak da će se za zarade iz budžeta i pored povećanja trošiti 8,3 odsto. Traže i da se ukine zakon o privremenom smanjenju penzija.
Pravo na političke ocene imaju samo poslanici, poručuju im naprednjaci i podsećaju da je Fiskalni savet tražio drastična smanjenja.
"Dolazimo u situaciju da neko ko je pre dve godine tražio da se penzije smanje 50 odsto sada traži da se vrate kakve su bile 2014. godine", rekao je Veroljub Arsić uz SNS-a.
"Predsednik države je dva puta na televiziji izjavio, premijerka takođe, da ćemo se u 2018. vratiti na primenu zakona. To je mnogo, prema projekcijama, mnogo manje nego što se predlaže povećanjem", kaže Mimo Čolaković iz PUPS-a.
Opozicija protestuje što im za proučavanje budžeta nije ostavljeno više vremena. Demokratska stranka pita i da li će se smanjiti javni dug.
"Govori se o smanjenju javnog duga, a imamo situaciju da je javni dug od 2012. godine povećan za desetak milijardi", ističe Goran Ćirić iz DS-a.
"Taj nizak deficit će omogućavati brzo opadanje duga u odnosu na ekonomsku snagu zemlje, mi procenjujemo za neka dva procentna poena svake godine", rekao je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.
Cenu štednje po novom budžetu najviše će osetiti predsednik Republike, čiji će kabinet imati 44,8 miliona dinara manje nego ove godine. Premijerka je prošla nešto bolje, sa povećanjem budžeta od 15,8 odsto, a najveći gubitnik je Skupština koja će dobiti 944 miliona dinara manje.
Poslanici imaju još malo vremena da prouče plan državne kase napisan na 710 strana, jer je za sredu u devet sati zakazana sednica na kojoj će o budžetu raspravljati Skupština.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.