Stiže najveće povećanje penzija u istoriji Srbije

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 10:26

Stiže najveće povećanje penzija u istoriji Srbije

Gostujući na Jutarnjem programu TV Prva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se dotakao i aktuelnih ekonomskih tema.

Najavio je da će se povećanja od 5,5 odsto za prosvetne i medicinske radnike i negovateljice realizovati 1. septembra, kao i najmanje 10 odsto od 1. januara.

Kada je reč o penzionerima, primanja će biti 1. oktobra povećana za 5,5 odsto i 14,6 odsto 1. januara, što kumulativno iznosi više od 20 odsto.

"To je najveće povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzija u istoriji Srbije", kazao je.

Obavestio je da je suficit Srbije u prvih šest meseci 14,5 milijardi.

"Bilo nam je predviđeno da u prvih 6 meseci imamo deficit od 95,7 milijardi dinara. To je Skupština odobrila. Mi imamo 14,5 milijardi suficita. Više para. Mi imamo ukupno oko 120 miliona evra u plusu, umesto da budemo u minusu 880. Ovo je dobra vest jer sve ono što smo obećali prosvetarima, penzionerima... Potvrđujemo da za sve to imamo novac", rekao je Vučić istakavši da je rezultat bolji od očekivanog.

Što se inflacije tiče, kazao je da će prosečna za ovu godinu biti negde oko 11 odsto, i da zato plate moraju da idu preko toga, odnosno da će ići preko toga.

"Verujem da će u decembru biti jednocifrena, NBS drži da će biti 8 odsto, ja verujem da će biti oko 8,5 odsto u decembru. Pada sada, vidite da nafta ne raste, plašim se malo događanja u Opeku ali nafta ne raste, cene struje i gasa i ako rastu, rašće minimalno, pitanje da li će uopšte. Cene hleba i osnovnih životnih namirnica kao što vidite stoje. Imamo problema sa visokom cenom mesa, ali niko neće pitati klaničare da li su zadovoljni cenama, pošto niko nije zadovoljan cenama, da su cene niže rekli bi da ubijamo stoačarstvo", rekao je on.

U ovom trenutku na računu Srbije stoje 562 milijarde dinara u svim valutama, naglasio je Vučić, odnosno pet milijardi evra, i istakao da kada bi došli do toga da imamo milijardu evra, javni dug bi bio na nivou 40 odsto, a sada je 51,4 odsto.

"I ovako smo među 15 najboljih u Evropi. Ovo znači da deca neće imati problema u otplati duga kao što smo mi imali kada smo došli na vlast, jer kada sam preuzeo Vladu, 79 odsto je bila stopa javnog duga u odnosu na BDP", rekao je Vučić.

Ova likvidnost je, dodao je on, preterana likvidnost, ali se to drži za svaki slučaj.

Vučić je podsetio na pomoć majkama i samohranim očevima za šta će se prijavljivati od 20. avgusta do 20. septembra, a koja će iznositi 10.000 dinara po detetu.

"Računamo da dece do 16 godina imamo između 1.100.000 i 1.150.000 i očekujemo da se toliko javi. Odmah nakon završetka prijava, 20. septembra isplatićemo 10.000 po detetu", rekao je.

Za sve to država ima novac, naglasio je Vučić, i dodao da ova preterana likvidnost pokazuje da su ozbiljni i spremni, ali da ga brinu nestašice lekova u Evropi.

"Oni ne dozvoljavaju uvoz tzv. generičkih lekova i sirovina iz Kine, Indije itd. Mi sada radimo i sa Kinom i sa Indijom i sa Rusijom i sa svima da mi obezbedimo svoje zalihe da imamo svega. Ponovo sam naredio da se pregledaju robne rezerve, da vidimo imamo li svega, graška, ribe, soli, šećera. Sećate se lažne nestašice, svega ima dovoljno", kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić najavio: Stiže najveće povećanje penzija u istoriji Srbije!

Izvor: Blic, 02.Jul.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje u jutarnjem programu TV Prva.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.